Region Vijesti

Turski režiser kod Kusturice uprkos apelu Srebreničanki

Turski režiser Nuri Bilge Ceylan održaće večeras radionicu nakon projekcije svog filma “Kasaba” iz 1997. godine, dok će film “Bilo jednom u Anadoliji”, koji je snimljen u koprodukciji sa BiH, biti prikazan sutra u okviru “Savremenih tedencija”.
Turski režiser došao je na festival Emira Kusturice “Kustendorf” uprkos apelu Udruženja “Majki Srebrenice” da turski režiseri ignorišu ovaj festival.

Nuri Bilge Ceylan izjaio je juče nakon dolaska na Mokru Goru da je upravo zbog toga imao još veću želju dođe.

“Ne znam još šta ću tačno raditi na “Kustendorfu”. Bio sam radoznao u vezi sa ovim mjestom. Emir je moj prijatelj, a volim i njegove filmove. Slušao sam o ovom mjestu od drugih ljudi i prijatelja koji su dolazili ranije. Čuo sam dobre stvari. Put je bio veoma zanimljiv. Pogled je divan i navede vas da razmislite ponovo o životu. Kada na svijet gledate sa visine, počnete da razmišljate o životu u svakoj kolibi“, rekao je Ceylan.

Kusturica je pozdravio gosta i rekao da je njegov dolazak najljepša stvar, osim umjetnosti i filmova, poslije svega što mu se desilo u Antaliji.

Nuri Bilge počasni gost na Kustendorfu i održaće radionicu nakon projekcije svog filma “Kasaba” iz 1997. godine, dok će film “Bilo jednom u Anadoliji”, koji je snimljen u koprodukciji sa BiH, biti prikazan sutra u okviru “Savremenih tedencija”.

Turski dnevni list Hurriyet objavio je će na “Kustendorfu” učestvovati njihov režiser Nuri Bilge Ceylan, a u tekstu su podsjetili da je Emir Kusturica bio izabran za člana žirija na festivalu “Golden Orange” u Antaliji prije dve godine, ali se povukao zbog kritika kojima je bio izložen u Turskoj zbog izjava o ratu u BiH.

Turskog režisera su na Mećavniku, gdje se održava festival, dočekali Emir Kusturica sa suprugom Majom i sinom Striborom, poslužili ga pogačom i poželjeli mu dobrodošlicu.

Srna/Informer.ba