Region Vijesti

Tužbe između Hrvatske i Srbije neće biti povućene

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da tužbe za genocid između Hrvatske i Srbije neće biti povučene, jer ne postoje političke snage da se to učini.

Puhovski je na okruglom stolu “Saradnja u regionu, uslov za EU” rekao da političke elite ne smiju da donesu odluku o povlačenju tužbi i naglasio da to ni izdaleka nije gotovo, iako nijedna tužba nema šanse za uspjeh.

Puhovski smatra da Hrvatska neće dobiti tužbu za genocid protiv Srbije za zločine u Škabrnji i Vukovaru, dok srpska tužba takođe nema šanse za uspjeh jer zavisi od hrvatske.

On je naveo da lijeve snage u dvije zemlje nemaju hrabrost da povuku tužbe, jer bi mogle da budu optužene za izdaju, tako da bi tužbe mogle da budu povučene samo u slučaju da u Srbiji pobijede reformisani radikali, a u Hrvatskoj istovremeno reformisani HDZ.

Puhovski je istakao da se u Hrvatskoj u javnosti stvara atmosfera da se “samo hrvatski branitelji hapse“, dok zvanični podaci pokazuju da je 96,25 odsto krivičnih prijava podnijeto protiv “druge strane” a samo 3,75 odsto protiv “branitelja“.

 

Srna/Informer.ba