BiH Vijesti

Tužilaštvo BiH u augustu podiže optužnice u predmetima Dobrovoljačka i Bradina?

Tužilaštvo BiH narednog mjeseca objaviće optužnice protiv odgovornih za ratne zločine u Bradini i Dobrovoljačkoj – tvrdi advokat Duško Tomić koji navodi da o tome ima pouzdane informacije iz Tužilaštva BiH.

Tomić će pred Sudom BiH braniti policajca iz Konjica Miralema Makića, koji je osumnjičen za ubistva srpskih civila u Bradini, i tvrdi da će s godišnjeg odmora biti povučeni tužioci koji rade na pomenutim predmetima kako bi podigli optužnice, piše današnji “Press”.

“U rukama imam ispovijest mog branjenika Miralema Makića, u kojoj on na punih 50 stranica teksta precizno imenuje sve koji su odgovorni za ubistva Srba u Bradini. Riječ je o ljudima na vrlo važnim pozicijama u političkim strukturama, kao što su SIPA, OSA, pa čak i na pozicijama tužilaca i sudija u Tužilaštvu i Sudu BiH. Kad počne taj proces, istina neće moći da se sakrije”, rekao je Tomić.

On je optužio i suspendovanog glavnog tužioca Milorada Barašina da je po nalogu stranaca bio glavni kočničar istraga i podizanja optužnica u predmetima protiv bošnjačkih generala Atifa Dudakovića i Selme Cikotića, kao i u predmetu “Dobrovoljačka”.

Tvrdnje advokata Duška Tomića o skorom podizanju optužnica u slučajevima “Bradina” i “Dobrovoljačka” portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije želio da potvrdi, ali ni da demantuje.

 

Srna/Informer.ba