Crna hronika Udarno Vijesti

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv 23 osobe

Tužilaštvo BiH je podiglo u okviru predmeta “Kastel” optužnicu protiv 23 lica koja se terete za više krivičnih djela, koja uključuju neovlašćen promet opojnim drogama, zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, protivzakonito posredovanje, ovjeru neistinitog sadržaja, primanje dara i drugih oblika koristi, te druga krivična djela.

Optužnica ih tereti da su kao pripadnici međusobno povezane i organizovane grupe ljudi s ciljem pribavljanja imovinske koristi, zajedničkim djelovanjem vršili proizvodnju, kupovinu, prodaju, prevoz i prebacivanje supstanci proglašenih opojnom drogom, kao i radnje kojima su prikrivali izvršenje krivičnih djela i prikrivali izvršioce.

Vršeći ovakva krivična djela, optuženi su ostvarivali zajedničku ili pojedinačnu protivpravnu novčanu korist, u kojoj su uloge pojedinih pripadnika grupe međusobno povezane, podijeljene i razgraničene s obzirom na položaj svakog pripadnika grupe.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da se optuženi R. B. kao organizator grupe, tereti da je radi pribavljanja imovinske koristi, kao službeno lice u FBiH iskorišćavanjem svog položaja i ovlašćenja, sebi i drugom pribavio korist i teže povrijedio prava drugog.

R.B. je, prema optužnici, zahtijevao i primio dar da u okviru svoje dužnosti učini ono što ne bi smio, oštetio tuđu stvar i dovođenjem u zabludu nadležnog tijela učinio da se u javnoj ispravi ovjeri neistinit sadržaj, koji treba služiti u pravnom prometu.

U optužnici se, između ostalog navodi da je R.B. kao visoki policijski funkcioner, stupio u kontakt sa licima za koje je znao da vrše krivična djela neovlašćenog prometa opojnim drogama na području Unsko-sanskog kantona.

Sa Š.S, K.N. i M.Z. i drugim njemu poznatim licima, R.B. je dogovorio da oni od strane policije neometano nastave sa vršenjem krivičnih djela, pri čemu je on koordinisao aktivnosti na proizvodnji i prodaji marihuane koju su uzgajali Š.S. i drugi.

Optuženi se, između ostalog, terete za zloupotrebu službenog položaja u policijskim strukturama, tako što su nezakonito posredovali pri zapošljavanju, vršili nezakonite radnje vezane za prometne kazne u USK, te druga krivična djela u kojima su na koruptivan način vršili više krivičnih djela.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv lica sa inicijalima R.B, Š.S, K.S, O.E, K.M, K.H, V.O, E.S, A.M, M.L, A.M, E.B, M.M, S.A, S.M, M.K, M.Ć, E.S, H.H, A.A, M.D, F.E. i I.H.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tokom akcije “Kastel”, provedene u decembru 2010. godine, koja je bila usmjerena na otkrivanje i kazneno procesuiranje osoba osumnjičenih za kaznena djela organizovanog kriminala u vezi sa kaznenim djelom zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, privrednog kriminala, te primanja i davanja mita i drugih oblika koristi, privedeno je više od 30 lica.

Pritvor je predložen za Ramu Brkića, Emira Selimovića, Ibrahima Hodžića, Huseina Kunića, Asmira Mašića, Mehmeda Libića, svi nastanjeni u Bihaću, te za Mahu Ćufurovića i Enesa Selimovića, nastanjenih u Velikoj Kladuši.

Ovim osobama pritvor je predložen nakon ispitivanja i to zbog mogućeg uticaja na svjedoke i saučesnike, kao i prikrivanja dokaza. Oni se sumnjiče da su nezakonito dodjeljivali i namještali poslove u pojedinim institucijama.

Srna/Informer.ba