BiH Izdvojeno Vijesti

Tužilaštvo BiH podiže optužnicu za terorizam: Jašarević slobodno prelazio granicu!

Optužnica protiv osumnjičenih za teroristički napad na Američku ambasadu u Sarajevu biće podignuta najkasnije do 29. aprila, izjavio je juče Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH, koji vodi istragu u ovom slučaju.

Sud BiH, naime, 30. januara produžio je pritvor Mevlidu Jašareviću, Munibu Ahmetspahiću i Emrahu Fojnici na tri mjeseca, dok su Dini Pečenkoviću izrečene mjere zabrane.

” Neće biti produžena mjera pritvora, jer ćemo sigurno do njegovog isteka podići optužnicu “– kazao je Čampara Dnevnom avazu.

Iako nije želio komentarisati detalje, kako “Avaz” saznaje, postignut je veliki napredak u istrazi, koja je, navodno, pri samom kraju. Uz to, Tužilaštvo još čeka izvještaj FBI, čiji su istražioci obavili uviđaj nakon napada na Ambasadu.

S druge strane, juče je zasjedala zajednička Komisija Parlamenta BiH za odbranu i sigurnost BiH, na kojoj se nakon četiri mjeseca trebalo raspravljati o izvještaju Ministarstva bezbjednosti BiH o terorističkom napadu na Ambasadu SAD. No, rasprava je odgođena zbog izostanaka predstavnika Granične policije BiH i Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH.

Ministar Sadik Ahmetović pročitao je izvještaj, zbog kojeg su pojedini članovi Komisije negodovali, komentarišuući da su sve već saznali iz medija. Osim prepričanih detalja samog napada, odranije poznatih javnosti, u izvještaju je navedeno da je Granična policija evidentirala da je Jašarević 12 puta prešao granicu od 5. juna 2010. do 16. avgusta 2011. godine, od kojih četiri prelaska nisu elektronski zabilježena.

U BiH se zvanično preselio 16. juna 2011. godine, kada je sa suprugom Mirelom Demirović došao živjeti u Gornju Maoču, gdje je boravio u kući Dine Pečenkovića, jednog od osumnjičenih za napad na Američku ambasadu.

Inače, OBA je i prije napada na Ambasadu raspolagala određenim saznanjima o osumnjičenom Mevlidu Jašareviću zvanom Abdurahman, zbog čega je u februaru 2011. godine uvršten na “watch” listu, koju čine bezbjednosno interesantne osobe, za koje je potrebno evidentirati prelazak državne granice.

Još 2005. godine, naime, Jašarević je osuđen u Beču na tri godine zatvora zbog razbojništva i krađe 100.000 evra. Nakon odslužene kazne protjeran je iz Austrije u Srbiju. Tokom 2010. policija ga je privela u Novom Pazaru zbog posjedovanja noža i kretanja u blizini grupe diplomata i ambasadorke SAD u Srbiji.

Prema podacima OBA, Jašarević je sljedbenik ekstremnijeg pravca vehabizma koji u BiH propagiraju Nusret Imamović iz Gornje Maoče, koji je bio uhapšen u akciji “Svjetlost”, i njegovi najbliži saradnici. Zanimljivo je da je u izvještaju naglašeno srbijansko porijeklo Jašarevića, rođenog u Novom Pazaru. Inače, u Gornju Maoču Jašarević je dolazio obično sa selefijama iz Srbije.

Jašarević je, između ostalog, početkom jula 2010. prisustvovao druženju selefija u mesdžidu otvorenom za sljedbenike selefizma u zaseoku Čande, pored Gornjeg Rahića, gdje je došao u društvu pripadnika tog pravca iz Beograda, Prijepolja i Novog Pazara.

Prema operativnim podacima OBA, Jašarević je tokom ramazana 2011. boravio u Hadžićima kod Sarajeva. Inače, Jašarević je tokom dolazaka i kasnijih boravaka u Gornjoj Maoči slovio za povučenu osobu koja se, prema podacima obavještajnih agencija, ničim nije izdvajala i skretala pažnju na sebe.

Prema podacima OBA, Jašarević je selefizam počeo praktikovati tokom 2008. i 2009. godine prilikom boravka u Beču.

Operativni podaci pokazuju da se on intenzivno družio sa sljedbenicima selefizma porijeklom iz Sandžaka te da je ova grupa uživala veliko povjerenje Nedžada Balkana, “lidera jednog radikalnijeg pravca selefizma (tekfir) u Austriji, inače jednog od njegovih začetnika, koji je utjecaje ostvario i van Austrije, pa i prema BiH”.

Jašarević je, prema podacima OBA, od 3. do 8. januara 2011. godine prisustvovao zimskoj medresi koju je organizirao i vodio Nusret Imamović, vođa selefijske (vehabijske) zajednice u Gornjoj Maoči, a kojoj su prisustvovale i selefije iz inostranstva. U Gornju Maoču Jašarević je tada došao u društvu supruge jednog od radikalnih selefija iz Zemuna.

Dan prije završetka zimske medrese, Imamović je organizovao sastanak s

predstavnicima pojedinih selefijskih džemata iz regije i dijaspore kojem su, kao predstavnici džemata iz Novog Pazara, prisustvovali Jašarević i još jedna osoba. Tom prilikom su referirali i o stanju u Novom Pazaru.

 

Nezavisne/Informer.ba