Crna hronika Udarno Vijesti

Tužilaštvo traži deset godina zatvora za Paravinju

Okružno tužilaštvo Istočnog Sarajeva zatražilo je da se Draganu Paravinji, optuženom za pokušaj silovanja S.G. sa Pala 2002. godine, izrekne zatvorska kazna od deset godina.
Tužilac Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu Zorica Đurđević je na današnjem ročištu pred Osnovnim sudom na Sokocu zatražila najvišu kaznu za Paravinju, iako u ovom slučaju nije došlo do obljube S.G., obrazlažući da je optuženi sklon činjenju takvih krivičnih djela.

Izricanje presude Paravinji zakazano je za petak, 15. juli pred Osnovnim sudom na Sokocu.

Na današnjem ročištu Paravinja je suočen sa oštećenom S.G. koja ga je prepoznala i sjećala se mnogih detalja, iako je doživjela traumu.

Paravinja je u završnoj riječi rekao da se ne osjeća krivim, izvinio se oštećenoj, dodajući da nije imao namjeru da je na bilo koji način povrijedi.

Sudski vještak neuropsihijatar Zorica Lazarević istakla je danas da su intelektualne sposobnosti Paravinje na granici gornjeg prosjeka, te da pri činjenju krivičnog djela nisu utvrđeni psihopatološki sadržaji koji bi umanjivali njegove sposobnosti da shvati značaj djela, kao i mogućnosti da upravlja postupcima.

Ona je dodala da za Paravinju nije preporučen psihijatrijski tretman, a da mu je potrebna penološka ustanova.

Lazarevićeva je istakla da optuženi ne boluje od duševne bolesti, od privremene duševne poremećenosti i da nije zaostao u duševnom razvoju.

Paravinji, koji je uhapšen krajem juna Donjim Srđevićima u Republici Srpskoj, određen je jednomjesečni pritvor koji izdržava u zatvoru “Kula” u Istočnom Sarajevu.

Osnovni sud na Sokocu raspisao je 2005. godine potjernicu za Paravinjom zbog optužbi da je 2002. godine silovao djevojku u Istočnom Sarajevu. Potjernica za Paravinjom raspisana je tri godine nakon što je počinjeno silovanje u Istočnom Sarajevu jer se on nije pojavljivao na suđenju.

Hrvatska je zatražila izručenje Paravinje zbog sumnje da je ubio maloljetnu Antoniju Bilić iz Drniša, koja je nestala 7. juna, a optuženi je prilikom hapšenja priznao da je počinio taj zločin.

Tužilaštvo BiH, na osnovu zahtjeva dostavljenog od pravosudnih organa Hrvatske, uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje ekstradicionog pritvora za Paravinju.

I Srbija traži Paravinju zbog silovanja i pokušaja silovanja.

Srna/Informer.ba