Svijet Udarno Vijesti

Tužilaštvo traži pet godina zatvora za Berlusconija

Italijansko tužilaštvo zatražilo je danas da bivši premijer Silvio Berlusconi bude osuđen na pet godina zatvora zbog davanja mita jednom britanskom advokatu kako bi ovaj dao lažni iskaz o Berlusconijevim poslovnim interesima.

Bersluconi je, navodno, platio 600.000 eura advokatu Davidu Milsu da bi on istražnim organima dao lažan iskaz u vezi sa nelegalnostima u radu Berlusconijeve kompanije “Medijaset”.

Mils, suprug bivšeg britanskog kabinetskog ministra Terese Džouel, osuđen je na četiri i po godine zatvora, ali je ona ukinuta zbog zastarjelosti slučaja.

Ukoliko Berlusconi bude proglašen krivim, presuda će imati samo simboličan značaj, pošto će njegovi advokati u žalbi ukazati na činjenicu da se navodno djelo desilo 1997. godine i da je slučaj zastario.

Berlusconiju (75) se sudi i po optužbama za utaju poreza i plaćanje za seksualne odnose sa jednom maloljetnom prostitutkom.

Bivšem italijanskom premijeru 15. marta počinje suđenje po optužbi za otkrivanje povjerljivih informacija u vezi sa bankarskim skandalom iz 2005. godine.

 

Srna/Informer.ba