Crna hronika Vijesti

Tuzla: Oskrnavljena Kapela sv. Ante u Bukinju

U noći na 16. februara dogodilo se skrnavljenje Kapele sv. Ante u Bukinju. U protekloj godini ova kapela je obijana čak 17 puta. 

 „Iako su neki do sada smatrali da je katolička kapela u Bukinju bila na meti zbog krađe, ovaj, 17. napad, isprevrtani križevi u kapeli, misal razderan i razbacan po podu, govore drugo. Izgleda da je počiniteljima bio cilj skrnavljenje kapele kako bi se tim činom odaslala poruka svećenicima i katoličkom puku da nisu dobro došli u ovome mjestu, u ovome gradu“, tvrde iz Franjevačkog samostana u Tuzli.

O samoj nanesenoj materijalnoj šteti još nemamo kompletan izvještaj jer uvid još uvijek traje. Također, napominju i to da su u protekle tri godine Franjevački samostan i župa sv. Petra i Pavla četiri puta bili na meti provala. U dva navrata su otuđeni novac i vrijedni predmeti, dok su pod krinkom zadnjeg napada i provale pokradeni svi podaci o župljanima.

 „Očito je netko želio imati koristi od tih podataka. Počinitelj,  premda je uhićen, zadržan je u pritvoru samo mjeseca dana.  Dotični je ubrzo nakon puštanja počinio isto tako kazneno djelo na Franjevačkom samostanu na Bistriku (Sarajevo).

Osim toga, u kapeli na Orašju počinjene su četiri  teške provale u protekle tri godine. Počinitelji do sada nisu otkriveni. Premda netko želi poslati poruku fratrima i katolicima (Hrvatima, Talijanima, Mađarima, Slovencima i dr.) da nisu dobro došli u ovoj grad, mi i dalje ističemo da ostajemo u ovome gradu, u ovoj zemlji i da ćemo se boriti jer Bosna i Hercegovina jest država i nas katolika“, navode iz Franjevačkog samostana u Tuzli.

 

Fena/Informer.ba