Crna hronika Vijesti

Tuzla: Potvrđena optužnica protiv tri osobe osumnjičene za ratni zločin

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu koju je podiglo Tužilaštvo TK protiv Hameda Salihovića (56) iz Bratunca, nastanjen u Holandiji), Nedžada Orića (47) iz Srebrenice, nastanjen u Lukavcu i Azema Ahmića (55) iz Bratunca, nastanjen u Banovićima, zbog sumnje da su u julu 1995. godine počinili krivično djelo ˝ratni zločin protiv civilnog stanovništva˝.

Postoji osnovana sumnja da su optuženi kao pripadnici Armije RBiH 17. jula 1995. godine u mjestu Jasenica u općini Srebrenik zaustavili autobus ispred kuće civila Steve Tešića i nakon što su saznali da isti ne dozvoljava useljavanje izbjeglim civilnim licima iz Srebrenice u svoju kuću, nasrnuli na njega, te mu rukama i nogama zadali veći broj udaraca po cijelom tijelu čime su mu nanijeli teške tjelesne povrede sa višestrukim prelomima i nagnječenjima. Nakon toga su oštećenog, dok je još bio u besvjesnom stanju, unijeli u autobus, odvezli do kasarane u mjestu Ciljuge na području općine Živinice i ostavili da leži na zemlji. Istu noć je nepoznata osoba, u kasarni u kojoj se nalazio veći broj vojnih i civilnih lica, Tešiću nanijela duboku reznu ranu na vratu uslijed čega je od posljedica iskrvavljenja preminuo.

˝Optuženi se terete da su kao saučinitelji, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata, izvršili napad na civilnu osobu onesposobljenu za borbu, a taj napad je imao za posljedicu teške tjelesne povrede i teško narušavanje zdravlja. Ovime su oštećenom nanijeli snažan tjelesni i duševni bol i patnje, odnosno prema njemu nečovječno postupali˝, saopćio je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

 

TIP/Informer.ba