Ekonomija Vijesti

Tvornica duhana Rovinj seli proizvodnju u BiH?

Tvornica duhana Rovinj (TDR), poznati hrvatski proizvođač cigareta ronhill, bi u naredne dvije godine mogla da preseli svoje proizvodne pogone u BiH zbog negativnog carinskog efekta do kojeg bi došlo pristupanjem Hrvatske EU 2013. godine, piše zagrebački “Poslovni dnevnik”.

List objašnjava da bi se ulaskom Hrvatske u EU povećale carine na izvoz robe na regionalna tržišta, što bi TDR-u predstavljalo trošak od deset miliona eura, što je potvrdio i Davor Tomašković, predsjednik Uprave kompanije, još u junu.

Zbog ovakvih postavki list spekuliše da TDR razmišlja o selidbi proizvodnog pogona iz Kanfanara, otvorenog 2007. godine, koji je košato gotovo milijardu kuna u BiH.

Naime, iz TDR-a već neko vrijeme upozoravaju da izvoze 60 odsto proizvodnje u zemlje regionalne zone slobodne trgovine CEFTA, ta da nakon ulaska u EU za njih više neće biti bescarinskog ili znatno nižeg opterećenja pri uvozu u zemlje članice CEFTA.

U konkretnom slučaju, za TDR to znači 15 odsto poreskog opterećenja za tržište BiH u kojoj sad uopšte ne plaćaju carine, ili čak 57 odsto carine za Srbiju u kojoj sada ta stopa iznosi 15 odsto.

U TDR-u lobiraju da hrvatske vlasti ulaskom u EU bilateralnim odnosima sa zemljama članicama CEFTA ublaže negativne carinske efekte, ali su u Ministarstva poljoprivrede Hrvatske rekli da takvi sporazumi nisu moguće rješenje, jer kada Hrvatska uđe u EU ulazi i u jedinstven trgovinski režim s trećim zemljama. Za takvu vrstu bilateralnih sporazuma se prije ulaska u EU bezuspješno pokušavala izboriti i Slovenija.

Upućeni kažu da je TDR-ova fabrika u Kanfanaru polivalentna fabrika, koja se lako može preorijentisati na neki drugi vid proizvodnje, ali bi eventualno seljenje fabrike iza sebe ostavilo problem 1.200 “Adrisovih” radnika, koji rade u duhanskom segmentu.

 

Informer.ba