BiH Vijesti

U 2011. preko 28.000 žiranata u BiH otplatilo tuđe kredite

Više od 28.000 žiranata u BiH otplatilo je tuđe kredite u prošloj godini, u visini od oko 28 miliona KM, izjavio je predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata u BiH Jovica Cvjetković.

On je dodao da su saznanja ovog udruženja da je u BiH prevareno više od 300.000 klijenata, što su, kako je naveo, potvrdili i zvanični izvještaji Agencije za bankarstvo.

Napomenuvši da je, na prijedlog Udruženja, Centralna banka BiH dopunila Odluku o centralnom registru poslovnih i fizičkih lica, čime je određeno da su korisnici podataka iz centralnog registra, osim ove banke i Agencije za bankarstvo, od 1. januara i sudovi i tužilašto, Cvjetković je rekao da će to pomoći u donošenju kvalitetnijih odluka u procesima koje vode žiranti.

“Nakon odluke omogućeno je sudovima i tužilaštvima da na osnovu svog zahtjeva dobiju sve podatke o kreditnom zaduženju pravnih i fizičkih lica koji se nalaze u centralnom registru, a svaki žirant koji dođe na sud može da traži zvanični izvod iz centralnog registra klijenata kredita pri Centralnoj banci BiH. Sudija tada može tačno da utvrdi da li je banka znala za prethodnu zaduženost klijenta i na taj način donese kvalitetnu odluku u pravcu da se žirant oslobodi”, rekao je Cvjetković novinarima.

On je dodao da su banke, prilikom odobravanja kredita, znale ko i koliko je zadužen, ali da su ćutale zbog sopstvenih interesa. Cvjetković je istakao da je Fond PIO/MIO išao korak dalje u zaštiti svojih penzionera, te je dostavio svim fondovima obavještenje da neće postupati ni po jednoj administrativnoj zabrani koja dođe kao teret na penziju, osim ako nije došlo i rješenje za izvršenje.

“Mi u RS-u ćemo isto to tražiti od našeg penzionog Fonda, iz prostog razloga što nijedan penzioner koji je bio žirant nije otišao u bilo koju ispostavu fonda da da saglasnost da mu se ovjeri administrativna zabrana. To su radili iz mikrokreditne organizacije i iz banaka, bez njihovog znanja. Što je najgore, kada dođe administrativna zabrana na penziju Fond PIO ga ne obavijesti o tome”, rekao je Cvjetković.

On je napomenuo da svaki penzioner ima pravo da uloži prigovor i da se njegov prijedlog uvaži, dok iz suda ne stigne nalog za izvršenje.

 

Srna/Informer.ba