Crna hronika Vijesti

U akciji “Mašina” u RS-u privedeni Drago Nižol i Ljubo Mrđen

Policija Republike Srpske (RS) privela je Dragu Nižola, direktora preduzeća “Aviorent” iz Banje Luke, jedne od tri firme čija je imovina jučer blokirana zbog sumnje da je korištena u pranju novca u RS-u, te Ljubu Mrđena, odgovornu osobu preduzeća Agrokop Banja Luka.

Entitetski ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo potvrdio je da se ova aktivnost policije RS-a, koju provode u saradnji s kolegama u Srbiji, a pod kodnim nazivom „Mašina“, nastavlja.

„Nastavak ove akcije podrazumijeva još jedan broj pretresa određenih prostora i potrage za određenim dijelom dokumentacije i dokaznim materijalom. Ako se ukaže potreba, vjerovatno će još neke osobe biti privedene“, naveo je Čađo u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Istraga će pokazati, precizirao je resorni ministar, da li je putem bijeljinske Šećerane, te firmi “Agrokop eksport import” i “Aviorent”, opran novac crnogorskog objeglog narkobosa Darka Šarića.

Čađo kaže da je ova akcija policije snažna poruka da oni koji se bave organiziranim kriminalom „nisu dobrodošli u RS i da se ovdje ne mogu osjećati sigurnim“.

Podsjećanja radi, Specijalno tužilaštvo RS-a jučer je u okviru akcije kodnog naziva “Mašina” pretreslo preduzeća u vlasništvu Zorana Ćopića (45), Šarićevog poslovnog partnera i osumnjičenog za pranje više od 14 miliona KM novca putem firmi u RS-u.

Posebno odjeljenje banjalučkog Okružnog suda odredilo je privremenu mjeru zabrane raspolaganja imovinom bijeljinske Šećerane, te firmi “Agrokop eksport import” i “Aviorent”, u kojima je kao ključna osoba pojavljivao Ćopić, koji je također uhapšen.