BiH Udarno Vijesti

U BiH izdato više od milion biometrijskih pasoša

Više od milion građana Bosne i Hercegovine ima biometrijski pasoš, čije posjedovanje im omogućava slobodno putovanje u zemlje Evropske unije.

Povodom izdatog milionitog pasoša danas je direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Siniša Macan simbolično uručio specimen bh.biometrijskog pasoša šefu Delegacije EU u BiH i specijalnom predstavniku EU u BiH Peteru Sorensenu.

Macan je podsjetio da se već dvije godine izdaju biometrijski pasoši, a da je BiH u bezviznom režimu oko godinu dana, te da se sam proces za koji je zadužena IDDEEA provodi bez problema.

Izrazio je nadu da će Agencija i u narednom periodu, uz pomoć Evropske komisije i svih institucija u BiH, nastaviti uspješan rad na sistemu idenfikacionih dokumenata.

Sorensen je izrazio zadovoljstvo zbog izdatih milion, kako je naglasio, sigurnih pasoša u BiH, na osnovu kojih je EU mogla dati „zeleno svjetlo“ za putovanje bez viza.

„Ovo je najopipljiviji rezultat dobre saradnje vlasti BiH i EU. Posebno nam je drago da su sredstva i fondovi EU, potrošena na ovaj projekt, dobro iskorišteni. Nadamo se da će se ova dobra saradnja nastaviti i da će izdavanje ličnih karata također napredovati“, naglasio je Sorensen.

Sve to su, naglasio je, jako kompleksna pitanja i treba ih raditi s velikom pažnjom.

Izrazio je nadu i da će o pitanju ličnih karata u BiH uskoro biti uspjeha.

„Nadam se da će s ovim dokumentima građani BiH moći slobodno putovati i da će im biti olakšano pružanje različitiih usluga“, zaključio je Sorensen nakon današnje posjete sjedištu IDDEEA-e u Banjoj Luci.

 

Fena/Informer.ba