BiH Udarno Vijesti

U BiH oko 2.500 pacijenata čeka na transplantaciju bubrega

U protekle dvije godine u BiH nije izvršena nijedna kadaverična transplatacija bubrega (transplatacija sa osobe koja je u stanju moždane smrti), iako se u zemlji oko 2.500 osoba liječi programom kronične dijalize, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu održanoj u povodu obilježavanja Svjetskog dana bubrega.

U sklopu obilježavanja ovog dana, danas se u Sarajevu održava međunarodni stručni simpozij “Transplatacija danas”, a sutra će ispred Katedrale biti održana promocija Donorske mreže Kantona Sarajevo.

Predsjednica Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega BiH i šefica Klinike za hemodijalizu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Halima Resić je navela da je ove godine odlučeno da Svjetski dan bubrega u BiH bude posvećen transplataciji bubrega, te su na stručni simpozij pozvani vodeći stručnjaci iz susjedne Hrvatske, koja je jedan od svjetskih lidera kada je u pitanju kadaverična transplantacija bubrega.

BiH zaista ima stručnjake, nefrologe i urologe, ali nažalost nema kadaveričnih transplantacija u posljednje vrijeme.

Udruženje nefrologa ulaže maksimalne napore da ova vrsta transplantacije zaživi, a prof. Resić naglašava da bubrerzi čine 70 posto organa koje treba transplatirati.

Za razliku od zemalja u regionu, gdje se liste čekanja smanjuju, naši dijalizni centri su prepuni i rade u četiri smjene, a broj pacijenata koji čekaju transplantaciju se povećava, upozorava prof. Resić.

Prof. dr. Emir Hodžić sa UKC Tuzla kaže da je čitav transplantacioni program u BiH baziran na entuzijazmu ljekara i drugog osoblja, ali entuzijazam nije trajna kategorija.

Daljnji rad na transplantaciji ovisi o našoj fizičkoj mogućnosti. Imamo podršku, koja je uglavnom lokalnog karaktera, ali ponekad je i ta podrška samo deklarativna, kazao je.

Ukazao je i na problem neizvršavanja obaveza koje nameće federalni zakon o transplantaciji, za koji kaže da svakako nije savršen.

Predsjednik Otvorene mreže Almir Čehajić Batko, koji je i sam nedavno operisan u Beču, ukazao je, između ostalog, na probleme birokratskih barijera unutar BiH koje sprječavaju napredak u ovoj oblasti.

Također je govorio i o tome kako se ogromne svote novca odlivaju iz BiH zbog nemogućnosti izvođenja raznih operativnih zahvata. Tako je samo na pet posljednjih operacija transplantacije koštane srži potrošeno 2,8 miliona eura, ali su tri završene smrću.

Fena/Informer.ba