BiH Vijesti

U BiH registrirane 22 vrste komaraca

Fauna komaraca u BiH nije dovoljno istražena, a vanredni profesor Odsjeka za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu dr. Suvad Lelo tvrdi da je sačinio listu sa 22 vrste koja je napravljena kompilacijom naučno-stručnih podataka prvenstveno sa sajtova koji su relevantni, ali je očigledno da ima i određenih propusta.

– Da fauna komaraca u BiH nije dovoljno istražena vidimo i po tome što fauna komaraca u Hrvatskoj trenutno obuhvata 50 vrsta, a skoro sve te vrste se mogu očekivati i u BiH. Najmanje možemo očekivati 35 vrsta komaraca. Dakle, 15 vrsta niko nije niti pokušavao dokazati – kazao je on Agenciji Fena.

Ističe da sva područja u BiH nisu jednako izložena naletu komaraca.

Naletu komaraca najviše je izloženo područje oko rijeke Save, a veliki broj komaraca ima i u južnom dijelu BiH gdje se u ovo doba godine zadržava velika količina vode i zadržavat će se dugo u vegetacijskoj sezoni.

U kontinentalnom brdsko-planinskom dijelu srednje BiH te sjevernom dijelu Hercegovine komaraca nema u velikom broju – kaže on.

Profesor Lelo ističe da neke vrste komaraca (poput tigrastog komarca) mogu izazvati snažnu alergijsku reakciju kod ljudi.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Snježana Balta kaže da su dosad na ovim područjima registrirani naleti komaraca u umjerenom broju, te da stoga nije bilo ni potrebe za sistematskom dezinsekcijom.

– Ona se može primijeniti ako postoji mogućnost pojave nekog zaraznog oboljenja koje bi mogli insekti da prenesu, ali dosad nismo imali tih problema – kazala je.

Ona ističe da su komarci orijentirani prema izvoru svjetlosti, te kao glavne mjere zaštite i prevencije preporučuje stanovništvu zaštitu prozora mrežama, zatvaranje prozora i vrata i gašenje svjetla predvečer i u večernjim satima kad je najezda komaraca najveća.

Za zaštitu od komaraca mogu se koristiti i blaža eterična ulja koja intenzivnim mirisima odbijaju komarce od čovjeka.

U vrijeme kad su komarci intenzivniji, direktorica Balta preporučuje svijetlu i prozračnu odjeću za boravak izvan kuće, te izbjegavanje jakih parfema i kozmetičkih preparata. Sokove ili slatka jela treba prekriti.

– Tim mjerama ne možemo uništiti komarce, ali možemo bitno smanjiti njihov broj i njihovo razmnožavanje – kazala je.

Ona je precizirala da razmnožavanju komaraca pogoduju vlaga i toplina, te s tim vezi preporučila sprječavanje nakupljanja vode oko kuće, hermetičko zatvaranje spremnika za vodu, a cijevi i žljebove za odvod kišnice treba držati prohodne i suhe. Bitno je, kaže hermetički zatvoriti septičke jame jer i to pogodno tlo za razmnožavanje komaraca u ovom periodu.

Svjetska statistika pokazuje da je dosad opisano oko 3.000 vrsta komaraca. Pri sisanju krvi komarac unosi u čovjeka sekret u kome može biti i uzročnik bolesti.

Prilikom uboda mogu uzrokovati kožne promjene i alergijske reakcije. Uznemiruju i ometaju odmor, aktivnost, šetnje i boravak na otvorenom.