BiH Udarno Vijesti

U Bileći uklanjaju spomenik partizanima, a podižu četnicima

Lokalne vlasti u istočno-hercegovačkom gradu Bileća odlučile su da uklone spomenik partizanima, podignut nakon Drugog svjetskog rata, i da na njegovom mjestu postave novi, posvećen četnicima.

Izgradnja spomenika četnicima počela je, prenose lokalni mediji, a sa centralnog gradskog trga uklonjeno je obilježje koje je sjećalo na pripadnike 10. hercegovačke brigade Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije, oslobodioce Bileće.

Umjesto postamenta s petokrakom već je postavljen stub visok preko 12 metara, na kojem će stajati obilježje četničkog pokreta.

Odluku o ovom “građevinskom zahvatu” donijelo je opštinsko veće Bileće čiji je načelnik Miljan Aleksić ocijenio da u čitavoj priči “nema ništa čudno”.

Kada su mogli partizani praviti spomenik partizanima, mogu i četnici četnicima”, komentar je Aleksića.

Predsjednik Organizacionog odbora za izgradnju spomenika Milorad Vujović nije želio da otkrije koliko će biti troškovi gradnje, samo je otkrio da će “veći dio potrebnog iznosa biti osiguran donacijama i dobrovoljnim akcijama”.

To što govore da se radi o rehabilitaciji fašizma su samo komunističke predrasude“, citira Vujovića “Dnevni avaz”.

Oglasila se i “druga strana” – predsjednik bilećkog ogranka SUBNOR-a Nemanja Papić poručio je da udruženje koje okuplja nedašnje partizane nije moglo ništa da učini kako bi spriječilo odluku opštinskih vlasti.

Spomenik antifašistima brutalno je uklonjen“, potvrdio je i Papić, ali i dodao da bivši partizani “neće odustati” i da će učiniti sve kako bi spomenik vratili “tamo gdje mu je i bilo mjesto“.

Nezavisne/Informer.ba