Svijet Udarno Vijesti

U Brazilu uhapšen vođa novobeogradskog klana Dejan Stojanović Keka

Brazilska policija je u okviru akcije “Niva” protiv narko-bande do sada uhapsila 34 osobe, među kojima je i Dejan Stojanović Keka, vođa novobeogradskog klana, koji je iz Srbije pobjegao u decembru 2006. godine, javili su beogradski mediji.

Među uhapšenim pripadnicima zločinačke organizacije u Brazilu, osumnjičene za trgovinu kokainom, nalazi se i osam državljana Srbije, a akcija je nastavljena novim hapšenjima.

U akciji hapšenja narkobandi u Brazilu uhapšeni su i državljani Srbije Goran Nešić, Alen Memović, Aleksandar Sekulić i Milan Karanović, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Prema podacima iz “Bijele knjige” MUP-a Srbije o organizovanom kriminalu, Kekina grupa se sumnjiči da je vršila ubistva, pokušaje ubistva, silovanja, razbojništva, iznude, ucjene, nasilje, krađe automobila, trgovala narkoticima.

Kako je otkriveno u “Insajderu B92”, Stojanović je godinama unazad nezvanični menadžer pojedinih fudbalera, a dovodi se i u vezu i sa finansiranjem i organizovanjem incidenata u Đenovi, tokom fudbalske utakmice između Srbije i Italije oktobra prošle godine.

Nešića, koji je uhapšen u svom ljetnikovcu u mjestu Bauru u državi Sao Paolo, traži Srbija zbog izdržavanja zatvorske kazne od osam godina, na koju je osuđen zbog trgovine narkoticima.

Srpska Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) bila je uključena u ovu akciju, koja se od 1. maja provodi u Brazilu. Organizovanu kriminalnu grupa čini najveći broj ljudi s Blakana, među kojima su državljani Srbije, Crne Gore, Hrvatske, ali i Brazila, Holandije, Turske, Južne Afrike, Kolumbije.

Brazilska policija je ranije saopštila da je na čelu grupe jedan od pet najtraženijih kriminalaca u Srbiji, koji je uhapšen je na osnovu naloga koji je za njim izdala Srbija. On će nakon ekstradicionog pritvora biti izručen Srbiji, navodi se u saopštenju.

Vođa grupe koji je uhapšen, javnosti je nepoznat, a radi se o osobi koja je godinama glavni posrednik između svih balkanskih trgovaca drogom i proizvođača u Južnoj Americi.

Operacija policije nazvana je “Niva” i u njoj je učestvovalo oko 130 federalnih agenata u šest brazilskih država među kojima su Sao Paolo, Espirito Santo, Parana, Amazonas, Para i Rondonia, i brazilski deo Amazonije.

Tokom dvogodišnje policijske istrage zaplijenjeno je oko 620 kilograma kokaina, 846 hiljada evra, a Savezni krivični sud Sao Paola naredio je zaplijenu imovine članova bande i to 31 objekat, 15 automobila, tri broda.

Sva ta imovina procjenjuje se na 16 miliona dolara, a uhapšeni će biti optuženi za krivična djela krijumčarenje droge i udruživanje radi trgovine ljudima.

Osumnjičenima prijeti kazna zatvora od pet do 15 godina

 

srna/informer.ba