Region Udarno Vijesti

U Bruxellesu nastavljen dijalog Beograda i Prištine

U Bruxellesu će danas uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton biti nastavljeni razgovori srbijanskog i kosovskog premijera Ivice Dačića i Hashima Tachija.

Beogradski mediji prenose da dnevni red sastanka zvanično nije potvrđen, ali se očekuje se da će prva tema sastanka Dačića i Tačija biti integrisano upravljanje prelazima, kao i da će dvojica premijera razgovarati o primjeni ranije postignutih sporazuma.

Dijalog predstavnika Beograda i Prištine biće nastavljen večeras na radnoj večeri sa visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić je juče u Rimu za beogradske medije, povodom nastavka razgovora s Tachijem, rekao da današnji sastanak ima za cilj normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

To nije nikakav spektakularni sastanak. Važno je da EU dijalog vodi statusno neutralno i da nema prisiljavanja da Srbija nešto mora da uradi ukoliko želi da dobije datum za početak pregovora sa EU ili članstvo u Uniji”, rekao je Dačić i naglasio da Srbija ima inicijativu, predlaže i želi da se to pitanje riješi što prije.
“Da bi se to pitanje rešilo, ti predlozi moraju da poštuju legitimne interese i Srba i Albanaca na Kosovu“, poručio je Dačić.

Premijer Kosova Hašim Tachi, koji se juče u Zagrebu susreo sa predsjednikom hrvatske Vlade, izjavio je da je tema sastanka sa Dačićem primjena već dogovorenih sporazuma, a ne status Kosova jer, kako je rekao, proglašenjem nezavisnosti, status Kosova je zauvijek riješen.

Očekujemo da se sa sjevera Kosova uklone paralelne strukture sigurnosti koje su ostaci ere Slobodana Miloševića, kao i da se reši sudbina 1.800 nestalih Albanaca“, rekao je Tachi.

Srbijanske opozicione stranke kritiovale su juče nastavak razgovora Dačića sa Tachijem optuživži ga da nema legitimitet zbog toga što Skupština Srbije još nije usvojila platformu za te razgovore.

Dačić i Tachi su se prvi put sreli u Bruxellesu 19. oktobra ove godine.

AA/Informer.ba