Svijet Udarno Vijesti

U Danskoj najlakše kupiti heroin i kokain, Češka prijestonica marihuane

Omladina u Evropskoj uniji može najlakše nabaviti heroin i kokain u Danskoj, Španiji i Italiji, dok je prijestonica marihuane Češka, objavili su evropski mediji. Rezultat je to istraživanja Evropske komisije (EK) provedenog u maju u kojoj su sudjelovali mladi između 15 i 24 godine.
Svaki četvrti ispitanik u Danskoj, Italiji i Španiji rekao je kako je “vrlo lako” u roku 24 sata nabaviti heroin. U tim je zemljama najlakše dostupan i kokain pri čemu je 40 posto ispitanika odgovorilo da je tu vrstu droge lako nabaviti.

Na listi zemalja u kojima su narkotici lako dostupni slijede Irska, Portugal i Velika Britanija.Češka, u kojoj je dostupnost jakih droga među najnižima u EU-u, prva je na listi kada je riječ o marihuani, pokazuje istraživanje. Sedamdeset i pet posto mladih Čeha kaže da je do marihuane lako doći, što je više od 69 posto u Nizozemskoj gdje se marihuana legalno prodaje u tzv. coffee shopovima.

Na nivou Unije, svaka četvrta mlada osoba probala je marihuanu, pri čemu postoci odgovora treba li je zakonski zabraniti variraju od 33 posto za zabranu u Holandiji do 87 posto u Rumuniji. Velika većina ispitanika smatra da bi heroin i kokain trebalo kriminalizirati, dok gotovo svaki drugi drži da povremeno uzimanje kokaina nije opasno, prenosi u srijedu Hina.

 

Informer.ba