Izdvojeno Svijet Vijesti

U Evropi od hladnoće umrlo 360 ljudi

Od vala hladnoće koja već desetak dana pustoši Evropom umrlo je oko 360 osoba, ne računajući žrtve saobraćajnih nesreća, neispravnih peći i poplava zbog otapanja snijega.

U zadnja 24 sata u Poljskoj je umrlo devet osoba, saopćila je poljska policija, ili 62 smrtna slučaja od 27. januara. Većina žrtava su beskućnici, nerijetko u alkoholiziranom stanju.

Val hladnoće uzrokovao je brojne požare i trovanje ugljikovim monoksidom zbog loše održavanih peći, od čega je stradalo 48 osoba otkako je počela velika hladnoća.

U isto vrijeme u Ukrajini je od hipotermije umrlo 135 osoba, nakon četiri nove žrtve u nedjelju, izvijestilo je ukrajinsko ministarstvo za vanredna stanja.

” Glavni uzrok tih smrti jest zloupotreba alkohola“, rekao je direktor u tom ministarstvu Grijorij Marčenko.

U susjednoj Litvi tokom vikenda je od hladnoće umrlo 12 osoba, pa je ukupni broj žrtava 23, izvijestile su u ponedjeljak tamošnje spasilačke službe.

U Češkoj se u nedjelju u Brnu smrznuo beskućnik, saopćila je u ponedjeljak policija. Val hladnoće odnio je najmanje 18 žrtava diljem zemlje.

U Bugarskoj se pet osoba utopilo u ponedjeljak u poplavama zbog otapanja snijega u blizini granice s Turskom. Saobraćaj između dviju zemalja preko najvećeg graničnog prijelaza Kapitan Andrejeva prekinut je, javio je bugarski javni radio. Snježne mećave i pad temperature do – 17 stepeni najavljeni su ovih dana u toj zemlji.

U Mađarskoj je od hladnoće umrlo 12 osoba u zadnja tri dana, a više od pedeset je zatražilo pomoć hitne medicinske službe zbog saobraćajnih nesreća i trovanja ugljikovim monoksidom, objavile su u ponedjeljak vlasti u Budimpešti.

Na Balkanu se broj mrtvih popeo na 18, pošto je 66-godišnji muškarac umro od hladnoće u svom domu u centralnoj Srbiji, 50-godišnji Hrvat je pronađen mrtav na pragu svoje kuće u okolni Šibenika, a 87-godišnja Bošnjakinja koja je u subotu pronađena u stanju hipotermije, u ponedjeljak je umrla u bolnici.

Srbija je u nedjelju navečer zbog snijega i hladnoće proglasila vanredno stanje, stepen ispod stanja opće opasnosti, koje omogućuje korištenje javnih i privatnih resursa kako bi se priteklo u pomoć u najžurnijim slučajevima, prenosi Hina.

Ni zapad Evrope nije pošteđen, premda je ondje znatno manji broj žrtava.

U Velikoj Britaniji, gdje se očekuje porast temperature, aviosaobraćaj se u ponedjeljak u Heathrowu, najvećem evropskom aerodromu, gotovo normalizirao.

Švicarska je u noći na ponedjeljak zabilježila novi temperaturni rekord od – 35,1 stepeni u Samedanu, u kantonu Graubundenu, na istoku zemlje, po podacima Meteosuissea.

U Milanu, na sjeveru Italije, u ponedjeljak je zabilježeno -10 stepeni, a snijega je bilo i u okolini Napulja, što je neuobičajeno za jug zemlje, u kojoj je dosad 17 osoba umrlo od hladnoće.

U pokrajini Abruzzu koju je pogodio snježni val i sibirska hladnoća, proglašeno je vanredno stanje a vojska je poslala vojnike, ralice i buldožere radi čišćenja prometnica.

Mignon: Pomoć najugroženijim je moralna obaveza

Dok je cijela Evropa u zagrljaju smrtonosne hladnoće u kojem je život izgubilo više od 300 osoba, imamo moralnu obavezu da pokažemo solidarnost s najugroženijim građanima, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) Jean-Claude Mignon.

“Javljajte o beskućnicima koji su na ulici izloženi hladnom vremenu, raspitujte se za zdravlje starih susjeda koji žive sami, pružite ruku pomoći dobrotvornim društvima koja rade na ulicama, to su načini ne samo da pružite pomoć, nego da spasite živote”, istakao je Mignon, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

Iako, dodao je, naše vlade ulažu napore kako bi pomogle tim ljudima, želim pozdraviti diskretnu ali vitalnu ulogu nevladinih organizacija u njihovim svakodnevnim naporima na pomaganju onima kojima je pomoć najviše potrebna.

” Naša podrška njima jača model Evrope koji želimo vidjeti: projekat zasnovan na solidarnosti i bratstvu”, zaključio je Mignon.

 

Fena/Informer.ba