Crna hronika Udarno Vijesti

U filmskoj potjeri od Bugojna do Mostara uhapšen Vehdija Mangafić

Djelatnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) proteklih su dana riješili niz provalnih krađa u džamije na području Mostara, otkrili počinitelje krađa transformatora te su jutros, kako je rečeno na konferenciji za novinare, u filmskoj potjeri uhapsili Vehdiju Mangafića, osumnjičenog za niz kaznenih djela.

Po riječima glasnogovornika MUP-a HNK-a Srećka Bošnjaka, potjera za Mangafićem, čiji se identitet treba uzeti s rezervom jer još nije potvrđen, krenula je jutros u Bugojnu, gdje je lokalna policija uočila vozilo marke VW golf 2, čija je krađa prijavljena 6. januara na Ilidži.

Vozač golfa odbio se zaustaviti i dao se u bijeg. U potjeri je sudjelovalo pet policijskih vozila, a završena je nakon više od stotinu pređenih kilometara, na sjevernom ulazu u Mostar, gdje je Mangafić izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je zadobio prijelom noge i povrede glave.

U bazi CIPS-a nismo mogli potvrditi istinitost izjave vozača golfa da se zove Vehdija Mangafić. Ako je zaista on u pitanju, onda se radi o osobi za kojom je raspisana potjernica od više kantonalnih ministarstava zbog izvršenja kaznenih djela razbojništava, krađa i teških krađa“, kazao je Bošnjak.

Dodao je kako se Mangafić trenutno liječi od zadobivenih povreda, a nakon što mu se stanje poboljša bit će predan na daljnje procesuiranje.

Kada su u pitanju provalne krađe u vjerske objekte u Mostaru, koje su se dogodile krajem prošle godine, istražitelj Policijske uprave Mostar Mario Pekić kazao je da su identificirane tri nepovezane osobe koje se terete za ukupno osam pljački džamija i jednu pljačku svećeničkog doma.

U svim ovim slučajevima motiv je bio isključivo koristoljublje. Mi smo identificirali tri osobe od kojih je jedna trenutno lišena slobode. To je Admir Fuško iz Travnika koji je izvršio pet provalnih krađa“, kazao je Pekić.

Fidan Bislimaj,
izbjeglica s Kosova koja nema trajno prebivalište u BiH, počinitelj je tri preostale provale u džamije i postigao je nagodbu s tužiteljstvom koja podrazumijeva zatvorsku kaznu od osam mjeseci, a Marijan Perković iz Livna, koji već služi kaznu u mostarskom zatvoru za druga kaznena djela, osumnjičen je za provalnu krađu u svećenički dom u Ulici biskupa Čule u Mostaru, dodao je Pekić.

Istražitelj Policijske uprave Konjic Smail Balić, koji je radio na rasvjetljavanju slučaja krađa transformatora elektroprivrednih poduzeća na području Hercegovine, kazao je da je u 2010. i 2011. godini zabilježen ogroman broj ovakvih krađa, a krajem ljeta prošle godine policija je konačno uspjela identificirati dvojicu počinitelja.

Uhapšeni su Osman Tipura i Beguk Rahman, i protiv njih je podnesen izvještaj tužiteljstvu. Ovaj dvojac tereti se za ukupno 36 ovakvih krađa, 30 na području HNK-a, pet na području općine Berković u Republici Srpskoj te jednu na području Zapadnohercegovačkog kantona. Nakon što su otkriveni počinitelji nije više zabilježen niti jedna ovakva krađa.

Provale u transformatore činjene su isključivo zbog preprodaje bakra. Počinitelji su obarali trafoe s nosećih stupova, rastavljali ih na licu mjesta i vadili bakrenu jezgru koju su prodavali kao sekundarnu sirovinu. Procjenjuje se da je šteta na svakom opljačkanom trafou iznosila između pet i deset hiljada maraka“, dodao je Balić.

 

Fena/Informer.ba