Ekonomija Region Vijesti

U Hrvatskoj se povećava PDV – sa 23 na 25 odsto

Više gotovo nema dileme: PDV u Hrvatskoj će rasti s 23 na 25 odsto, piše Slobodna Dalmacija.

Je li to očajnički potez Vlade da začepi rupe u javnoj potrošnji ili samo dio paketa konzistentnih mjera ekonomske politike koji bi u konačnici trebao dovesti do dva najvažnija cilja: privrednog rasta i, što je još važnije, znači li rast PDV-a za dva indeksna poena da će se i ovoga puta sve prevaliti na pleća građana, radništva i srednjeg sloja koji je ponajmanje kriv što nam je voda došla do grla?

”Dosadašnja ekonomska politika, naročito posljednjih 7 do 8 godina, dovela je hrvatsko privreda u krizu u kakvoj nikada nije bilo. Tri godine zaredom pada bruto domaći proizvod ( BDP).

”Time je Hrvatska praktično u depresiji. Željeni rast i zapošljavanje, što bi u perspektivi značilo i rast standarda, moguće je postići ako osiguramo da hrvatske kompanije i proizvodi budu konkurentni, pogotovo u izvozu roba i usluga, ako nacionalna štednja bude usko vezana uz investicije i ako budu aktivni i usklađeni svi segmenti ekonomske politike.

Tu, zapravo, dolazimo do PDV-a i učinaka njegova rasta. U takvim uslovima ima smisla povećanje PDV-a, i to kao jedne od mjera fiskalne politike” – kaže za “Slobodnu” dr Tihomir Domazet, predsjednik Hrvatskog instituta za finansije i računovodstvo.

On ocjenjuje da povećanje poreza na potrošnju, dakle indirektnih poreza, konkretno PDV-a s 23 na 25 posto, znatno može sanirati i konsolidovati javne finansije.

”Međutim, pri povećanju porezne stope PDV-a potrebno je primijeniti gotovo sve moguće izuzetke, u smislu zaštite osoba s nižim primanjima. Posve je jasno da će doći do rasta cijena usluga i proizvoda koje će direktno oboriti standard građana.

Valja znati da je poreska politika i sistem, dakle i poreska reforma samo dio ukupne ekonomske politike. Žele li se ostvariti spomenuti ciljevi, mi se zalažemo i očekujemo od Vlade uvođenje (posebnog) poreza finansijskom sektoru, smanjenje poreza na dohodak, smanjenje poreza na dobit, te uvođenje (novih) poreza na imovinu.

Sama promjena PDV-a neće biti dovoljna za rast, zaposlenost, zaštitu srednjeg sloja stanovništva, povećanje kreditnog rejtinga” – kaže dr Domazet, piše Slobodna Dalmacija .

 

Informer.ba