Crna hronika Udarno Vijesti

U ilegalnom prelasku granice kod Tomislavgrada otkriveno 18 osoba

Policijski službenici Jedinice granične policije Kamensko u mješovitoj patroli s pripadnikom MUP-a Republike Hrvatske su 30. decembra 2011. oko 15.20 sati na području općine Tomislavgrad, otkrili 18 državljana Republike Srbije s područja Kosova, među kojima je bilo deset maloljetnih osoba, u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice.

Provodeći mješovitu patrolu u vozilu Granične policije BiH, u neposrednoj blizini granične linije policijski službenici uočili su dva vozila u pokretu, koje su vozači pokušali sakriti skrenuvši na makadamski put.

Mješovita patrola je u dva putnička vozila s osam sjedala, talijanskih i njemačkih registarskih oznaka zatekla 18 osoba, a u neposrednoj blizini su uočena i dva državljana Bosne i Hercegovine M.P (1982.) i I.B. (1995).

Zbog postojanja osnova sumnje da su učestvovali u pripremi i realizaciji krivičnog djela krijumčarenje ljudi, a po nalogu Tužilaštva BiH, u svojstvu osumljičenih ispitani su državljani Srbije s područja Kosova: S.B. (1982.), A.J. (1993.) i E.J. (1993.), kao i bh. državljani M.P (1982.) i I.B. (1995.) koji je izjavu dao u pratnji roditelja.

Zbog počinjenog prekršaja izbjegavanje graničnih provjera i pokušaj prelaska van mjesta određenog za prelazak granice, pet državljana Srbije: H.G. (1952), D.F. (1979.), D.M. (1991.), G.A. ( 1989.) i A.M. (1982.) provedeno je u Općinski sud Livno – Odjel za prekršaje Tomislavgrad, nakon čega su 31. decembra predati Službi za poslove sa strancima BiH, zajedno sa deset maloljetnih osoba, saopćeno je iz Granične policije BiH.

 

Fena/Informer.ba