BiH Udarno Vijesti

U Kravici neće biti dozvoljene promocije zabranjenih knjiga

Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je danas da na obilježavanju srpskog stradanja u Srebrenici i Bratuncu 12. jula neće biti dozvoljene neke aktivnosti kao što je promocija knjiga koje su, kako je naveo, zabranjene u Srbiji.

Programom obilježavanja 19. godišnjice od srpskog stradanja u Srebrenici i Bratuncu predviđena je promocija knjiga “Istinita Srebrenica” Ljiljane Bulatović i “Kako se stvarno zbilo” Zorana Jovanovića.

Ahmetović je rekao da su Tužilaštvo BiH i sve bezbjednosne strukture u BiH uključene kako bi mirno protekla obilježavanja 16. godišnjice od stradanja Bošnjaka u Potočarima – 11. jula i 19. godišnjice od srpskog stradanja u Srebrenici i Bratuncu – 12. jula

“Učiniće se sve da se ne desi nijedan incident i da ovi skupovi proteknu bezbjedno kao i prethodnih godina”, rekao je Ahmetović danas u Potočarima.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula u Potočarima i zamjenik načelnika srebreničke opštine Ćamil Duraković rekao je da su usaglašene sve aktivnosti koje se odnose na obiljžavanje 11. jula i pozvao je građane na dostojanstvo kako bi događaji 11. i 12. jula protekli u redu i miru.

Direktor Memorijalnog centra u Potočarima Mersed Smajlović izjavio je da su pripreme za ukop 613 identifikovanih posmrtnih ostataka u toku i da će na vrijeme biti završene.

U Potočarima će poslije ove komemoracije ukupno biti ukopano 5 137 nastradalih.

 

Srna/Informer.ba