Ekonomija Vijesti

U martu rast industrijske proizvodnje od osam posto

Zdenko Milinović direktor Agencije za statistiku BiH izjavio je da je ukupna industrijska proizvodnja u BiH u martu veća za osam posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz 2010. veća za 4,9 posto.

Milinović je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da u području vađenje ruda i kamena stopa porasta industrijske proizvodnje u BiH, u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz 2010. iznosi 5,1 posto, a stopa porasta proizvodnje u odnosu na mart lani je 6,4 posto.

“U području prerađivačka industrija nije bilo promjene industrijske proizvodnje u BiH u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz 2010. godine – stopa porasta iznosi 0,1 posto, a stopa porasta proizvodnje u odnosu na mart prošle godine je 9,9 posto”, dodao je Milinović.

U području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom i vodom stopa porasta industrijske proizvodnje u BiH u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz 2010. godine iznosi 17,1 posto, a stopa porasta proizvodnje u odnosu na mart 2010. je 3,6 posto.