Ekonomija Udarno Vijesti

U najavi investicija Rašida Serdarova za vladu RS-a nema ništa sporno

Ulaganja u eventulano dvije termoelektrane u Ugljeviku, za koje je pismo namjere Vladi RS-a uputio Rus Rašid Serdarov, ne znače privatizaciju tog elektroenergetskog sektora, tvrde u Vladi RS-a te odbacuju sumnje da se radi o investitoru koji nije poznat u tom sektoru u svijetu.

Entitetski premijer Aleksandar Džombić tvrdi da  je ugovor o realizaciji projekta termoelektrane Ugljevik II u fazi usaglašavanja, jer obje strane traže svoje pozicije i ne smatra da će biti problema u tom projektu.

Što se tiče investitora, može se pogledati njegov sajt, profil firme, promet koji ostvaruje, kojim se djelatnosima bavi, koliko ima zaposlenih i mislim da tu nema nikakvih problema, da smo dobili reprezentativnog strateškog partnera za realizaciju ove investicije”, ustvrdio je Džombić na pres-konferenciji u Banjoj Luci, nakon sjednice entitetske vlade, ali nije znao da navede ime Serdarove firme, već podsjetio da je na Kipru registrirana firma “Comsar Energy Limited” za ovaj projekt koji je najavljen u Ugljeviku.

Nema bojazni da uđemo u privatizaciju, već je naš prijedlog da pravimo jednu zajedničku firmu ispred Termoelektrane Ugljevik i ‘Comsara’ i ta nova firma ni na koji način ne može da utiče na akcionarsku strukturu kapitala ‘Elektroprivrede RS’“, tvrdi Džombić.

Džombić kaže da se rade pripreme za geološka istraživanja da bi se utvrdio potencijal rezervi uglja i da li će se raditi jedan ili dva bloka u Ugljeviku.

U pismu namjera, koje je već ranije prihvatila Vlada RS-a, navodi se da Serdarov namjerava graditi termoenergetske blokove Ugljevik II i Ugljevik III, a preciziraju i da su već posjetili Ugljevik.

Pismo potpisuje Jean-Francois Cordemans, direktor “Comsar Energy Limited” kiparske firme u 100 posto vlasništvu Serdarova, a predlaže osnivanje posebne kompanije „Comsar Republika Srpska“ u kojoj bi njegova firma imala 90 posto vlasništva, a samo 10 posto matično preduzeće RITE Ugljevik.

 

fena/informer.ba