Ekonomija Vijesti

U Njemačkoj najniži nivo investicija u zadnjih 2,5 godina

Povjerenje investitora u Njemačkoj je ovog mjeseca palo na najniži nivo u posljednje dvije i po godine, kao posljedica grčke dužničke krize i usporavanja rasta privrede SAD-a, pokazala je danas najnovija studija.

Centar za evropska ekonomska istraživanja (ZEW) sa sjedištem u Manheimu je saopćio da je njegov glavni indeks, koji izražava očekivanja ulagača za narednih šest mjeseci, pao u junu na minus devet poena, sa 3,1 poena u maju, prenijela je agencija AP.

To je četvrti mjesec zaredom da indeks instituta ZEW pada i trenutno je na najnižem nivou od januara 2009, kad je iznosio minus 31 poen.

Iako se njemačka privreda oporavlja i uspjela je da se zaštiti od dužničkih problema u 17-članoj eurozoni, tokom posljednjih sedmica je prisutan strah od mogućeg bankrota Grčke.

Izgleda da problemi u eurozoni, kao i usporavanje privrednog rasta u SAD-u, negativno utječu na optimizam stručnjaka na finansijskom tržištu Njemačke“, izjavio je direktor ZEW-a Wolfgang Franz, koji je dodao da kao rezultat toga eksperti očekuju da će oporavak njemačke privrede također biti usporen narednih mjeseci.

Njemačka je u 2010. ostvarila ekonomski rast od 3,6 posto zahvaljujući jakom izvozu i povećanju domaće tražnje, a trend rasta se zadržao i tokom prvog tromjesečja ove godine, kad je iznosio 1,5 posto.

 

Fena/Informer.ba