BiH Crna hronika Izdvojeno Vijesti

U operativnoj akciji “Kalem” uhapšeno sedam osoba

U prostorijama MUP-a Hercegbosanske županije jučer je održana pres konferencija povodom uspješno odrađene operativne akcije kodnog naziva “Kalem“ prilikom čega je u izvršenju kaznenog dijela teške krađe na prostoru Tvornice kabela “Kapis“ u Tomislavgradu za sada uhapšeno i procesuirano sedam osoba.

O pripremnim radnjama i izvođenju akcije na današnjoj konferenciji su govorili glasnogovornik MUP-a HBŽ-a Ivica Vrdoljak, načelnik sektora krim policije MUP-a HBŽ-a Husein Bukvić, načelnik odjela općeg kriminaliteta sektora krim policije MUP-a HBŽ-a Marijan Grgić i načelnik PU Tomislavgrad Ilija Jakić.

Uvodni dio prezentirao je glasnogovornik Vrdoljak, koji je kazao da je zadnjih 48 sati na području Tomislavgrada MUP ove županije lišio slobode M.P (1963),I.B (1992),V.M (1987), M.P (1989), M.G (1988) i A.S (1955), svi sa područja Tomislavgrada dok je u Posušju provedena krim obrada nad T.B (1975), za koje postoje osnova sumnje da su činili kaznena dijela Teške krađe.

Prema njegovim riječima, iz TKT Kapis u Tomislavgradu navedeni su, od čega dvojica zaposlenika tvornice a trojica zaposlenika zaštitarske tvrtke “Soko“ , duži vremenski period otuđivali sredstva u vidu bakra, kabela i ostalih materijalnih sredstava koje su prosljeđivali do obiteljske kuće umirovljenika A.S u neposrednoj blizini tvornice a istu je dalje preuzimao i distribuirao T.B iz Posušja prema krajnjim kupcima.

“Nakon određenih saznanja djelatnici MUP-a napravili su plan a naknadno se krenulo u realizaciju s time da su glavni dio odradili djelatnici postrojbe za potporu uz pomoć službenika PU Tomislavgrad, koji su na licu mjesta uhitili navedene osobe, lišili ih slobode te ih doveli u prostorije ministarstva“, istakao je Vrdoljak.

Načelnik sektora krim policije MUP-a ove županije Bukvić kazao je da je ovo do sada najveće otuđenje od kada je formirano ovo ministarstvo.

Prema informaciji iz menadžmenta tvornice a koju je prenio Bukvić ,godinama je stvaran gubitak u materijalu tako da je u posljednjih tri godina isti iznosio oko 3 milijuna maraka dok u ovoj godini on iznosi 974 000 KM te je prema njegovi riječima bilo govora o zatvaranju tvornice koja zapošljava oko 130 radnika zbog gubitaka u proizvodnji.

U akciji uhićenja kod imenovanih su pronađena četiri kalema bakrene žice težine tonu i 24 kg gdje jedan kilogram iznosi na tržištu 12,71 KM i kad se zbroji dobijemo podatak oko 15 000 KM štete pri jednom počinjenju“, istakao je Bukvić.

Sami tijek akcije nazočnima su prezentirali načelnik odjela općeg kriminaliteta Marijan Grgić i načelnik PU Tomislavgrad Ilija Jakić, koji su naglasili da je akcija uspješno izvedena uz pomoć menadžmenta tvornice i menadžmenta zaštitarske tvrtke “Soko“ čiji su djelatnici umiješani u spomenuta kaznena dijela.

“Saznanja za moguće počinjenje ovog kaznenog djela dobili smo iz uprave tvornice 11. prosinca, nakon čega smo napravili plan, sproveli zasjedu te pet dana kasnije , 16.prosinca u 20 sati na licu mjesta u vrijeme izvršenja i otuđenja sredstava uhitili te procesuirali šest osoba od kojih su dva zaposlenika, tri zaštitara i jedan umirovljenik“, istakao je Grgić te dodao da je za pet njih od strane Županijskog tužiteljstva , koji su bili uključeni u ovu akciju,podnesen zahtjev prema Županijskom sudu u Livnu za pritvor dok je jedna osoba puštena.

Krim obradom , djelatnici odjela općeg kriminaliteta su saznali i za osobu iz Posušja a kako kaže Jakić, ova akcija još traje te se očekuju daljnja uhićenja i procesuiranje osoba umiješanih u ovo kazneno djelo sa štetom velike vrijednosti.

FENA/Informer.ba