Crna hronika Udarno Vijesti

U policijskoj akciji “Lomač” slobode lišeno 13 osoba

U policijskoj akciji “Lomač” na području Brčko distrikta privedeno je 20 lica, od kojih je 13 lišeno slobode zbog počinjenih krivičnih djela teška krađa i krađa, te neovlaštena proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga, izjavio je danas Halid Emkić, portparol policije distrikta .

U ovoj akciji policija distrikta sarađivala je sa policijom Republike Srpske i Tuzlanskog kantona, kao i sa MUP-om Hrvatske, koji su lišili slobode jedno lice za koje postoje dokazi da je na području distrikta izvršilo šest krivičnih djela teških krađa i krađa.

Tokom akcije izvršeno je 26 pretresa na području distrikta i dva na području Gradačca.

“Rasvijetljeno je 16 krivičnih djela, zaplijenjeno je više od kilogram marihuane i prikupljena dokumentacija da da su navedena lica u prethodnm periodu distribuisala oko 4,5 kilograma narkotika”, rekao je Emkić na konferenciji za novinare.

Pronađeno je i oduzeto jedan LCD televizor, risiver i daljinski, četiri akumulatora za vozila, 12 mobilnih telefona, 11 nosača kartica, 20 tableta “trodona”, tablete “ekstazija”, 55 komada municije kalibra 7,62 mm.

Dokumentovana je krađa više stotina litara goriva iz rezervoara kamiona i radnih mašina i identifikovano kome je i gdje ono prodato, dvije digitalne vage, kao i predmeta koji su korišteni u izvršenju krivičnih djela.

Većinu ovih predmeta privedena lica su prodavala na području distrikta, Bijeljine, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

U akciji su prikupljena saznanja da su ova lica pripremala izvršenje više od 10 krivičnih djela krađa i teška krađa tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

U akciji “Lomač” privedeni su E.S. /24/, E.N(26), A.Š (29), J.B. (26), S.J. (22), M.A (27), I.Z. (20), A.Ć. (24), E.H(22), M.H. (21), H.M. (23), M.S. (19) i A.S. (20).

Protiv ovih lica, od kojih su tri žene, podnesen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i biće predati Tužilaštvu distrikta Brčko na dalje procesuiranje.

“Protiv ovih lica i ranije su podnošeni izvještaji Tužilaštvu za navedena krivična djela”, dodao je Emkić.

Za navedena krivična djela krađe, teške krađe i krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do 10 godina.

Srna/Informer.ba