Region Vijesti

U ponedjeljak se nastavlja suđenje Šakalima

Suđenje pripadnicima paravojne formacije “Šakali”, Teritorijalne odbrane i policije optuženim za zločine u selu Ćuška na Kosovu 1999. godine, nastavlja se u ponedjeljak pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Optuženima se na teret stavlja ubistvo najmanje 44 albanska civila u selu Ćuška, na teritoriji opštine Peć, 14. maja 1999. godine.
Pored ubistava, oni se terete i za silovanja, pljačke i paljenje imovine civilnog stanovništva.

Postupak se od decembra 2010. godine vodio protiv devetorice optuženih ali su u međuvremenu trojica osumnjičenih za taj zločin izručeni Srbiji iz Crne Gore i Njemačke i pripojeni ostalima.

Optuženi Milojko Nikolić i Zoran Obradović, koji su izručeni iz Njemačke odnosno Crne Gore, negirali su prije mjesec dana krivicu ali nisu željeli da iznose odbranu, a u ponedjeljak bi pred sudskim vijećem trebalo da se pojavi i Ranko Momić, koji je takođe izručen iz Crne Gore.

Prema optužnici, napad na selo Ćuška organizovao je vođa “Šakala”, pokojni Nebojša Minić. Minić je zbog ratnih zločina u Peći, po međunarodnoj potjernici uhapšen u Argentini 2005. godine, a u toku ekstradicionog postupka preminuo je od side.

Pod njegovom komandom, kako se navodi u optužnici, ubijen je i Hasan Čeku (otac bivšeg premijera Kosova Agima Ćekua) i nekoliko članova njegove porodice.

Pripadnici “Šakala” odvojili su vojno-sposobne muškarce od žena, djece i staraca, podjelili ih u tri grupe – dvije u kojoj je bilo po 10 civila, i jednu od njih 12 i grupno ih ubijali, pucajući istovremeno iz automatskih pušaka.

Iz sela u kom je živelo 2.000 stanovnika, uglavnom albanske nacionalnosti, protjerano je u grupama više od 400 žena, djece i staraca.

Posmrtne ostatke su, kako se navodi u optužnici, skupili na gomilu, prekrili sunđerima i ćebetom i zapalili.

Od civila su oduzeli ukupno 125.000 maraka, više automobila i dva kamiona, više od 10 vozila su uništili i zapalili više od 40 kuća.

Optuženi su Toplica Miladinović, Srećko Popović, Slaviša Kastratović, Boban Bogićević, Zvonimir Cvetković, Radoslav Brnović, Vidoje Korićanin, Veljko Korićanin i Abdulah Sokić.

Suđenje se nastavlja u 9.30 u Specijalnom sudu.

 

Blic/Informer.ba

Tags