Crna hronika Udarno Vijesti

U ponedjeljak presuda za ubistvo Nedeljka Ćuluma (19)

Mladim banjalučkim kriminalcima i učesnicima krvavog obračuna kod “Parma Trenda” u banjalučkom naselju Zalužani, u kojem je poginuo 19-godišnji Nedjeljko Ćulum, Jovanu Jošilu (27), Slaviši Ćulumu (26), Dejanu Čajiću (24) i Dejanu Kostiću (23) u ponedjeljak će biti izrečene presude.

Tužilac je zatražio da optuženi budu proglašeni krivim, a u slučaju osude, zaprijećene su im zatvorske kazne od deset i više godina.

Zakopali djevojku

Ova petorka, protiv koje je od statusa maloljetnih delinkvenata do vođa kriminalnih grupa podneseno na desetine izvještaja zbog raznih krivičnih djela, čeka presudu za najteža krivična djela – teško ubistvo s prethodnom namjerom i pokušaj ubistva. No, ovo nije usamljen slučaj da su mladim optuženicima pred sudskim vijećem u Banjoj Luci zaprijećene dugogodišnje zatvorske kazne ili da budu osuđeni da starost dočekaju iza rešetaka.

U historiji sudske prakse ostat će zabilježen slučaj Vase Neškovića (23) i Saše Lazića (24), osuđenih na ukupno 65 godina zatvora zbog ubistva Slađana (23) i Radmile Marković (16) iz Ugljevika.

Sudsko vijeće Vrhovnog suda u Banjoj Luci u februaru prošle godine Neškoviću je izreklo kaznu od 35, a Laziću od 30 godina zatvora, zbog monstruzonog zločina koji su počinili nad mladim parom Marković.

Optužnica ih je teretila da su u avgustu 2007., nedaleko od Ugljevika, iz automatskog pištolja “škorpion” s prigušivačem ubili Slađana i ostavili ga u njegovom automobilu, a zatim iz istog vozila oteli njegovu djevojku, maloljetnu Radmilu. Nju su zatim odveli dvadesetak kilometara dalje, u napuštenu vikendicu, i dva dana kasnije ubili, a njeno tijelo pronađeno je tek 37 dana kasnije, kada su ga životinje iskopale iz zemlje.

Izrešetan hicima

Šok u banjalučkoj javnosti izazvalo je i ubistvo Saše Ilića (31) zvanog Španac, koji je u avgustu 2007. pronađen izrešetan u banjalučkom naselju Paprikovac. Zbog ovog djela osuđeni su Jelena Tegel (19) na 15 godina zatvora i njen momak Aleksandar Miljatović (19) na 16,5 godina.

Zločin su počinili po prethodnom dogovoru kako bi uzeli BMW ubijenoga, pa su ga pozvali na parking, a zatim ga je Miljatović izrešetao s više hitaca iz automatske puške.

Neuspio bijeg

Rajko Pavić (28) iz Banje Luke u KPZ-u Tunjice odslužuje 20-godišnju zatvorsku kaznu.
On je sredinom maja ove godine osuđen na 3,5 godina zatvora zbog bijega iz tog zatvora u avgustu prošle godine. Ova kazna objedinjena mu je s ranijom od 18,5 godina zbog više teških krivičnih djela, pa mu je izrečena jedinstvena u trajanju od 20 godina zatvora.

Grobnice na imanju

Goran Kotaran sa 23 godine osuđen je u Banjoj Luci na 20 godina zatvora zbog ubistava Predraga Vrbana (31) i Seada Kanurića (49), a kao uzroci njihove smrti navedeni su prijelomi vrata i podjezične kosti, dok su njihova tijela pronađena zakopana u tajnim grobnicama na Kotaranovom imanju. Još kao maloljetnik priključio se podzemlju u Švedskoj, gdje je tada živio, a pravosuđe te zemlje sumnjiči ga za nekoliko nerasvijetljenih ubistava.

 

Dnevniaavaz.ba/Informer.ba