BiH Crna hronika Udarno Vijesti

U pritvoru pogrešan čovjek, napadači na slobodi(?!)

Anselm Čanak, zvani Hans, (36) danima, kako veli, “bez uspjeha oblijeće oko Kantonalnog tužilaštva”, tražeći da ga primi tužilac Branko Šljivar kako bi mu rekao da zbog napada na njega već 15-ak dana u zatvoru čami pogrešna osoba.

Podsjetimo, sarajevska policija je saopštila da je Čanak napadnut 18. oktobra u kafiću Amigo u Paromlinskoj ulici u Novom Sarajevu, te da su zbog toga osumnjičeni i uhapšeni Senad Kobilić i njegov sin Haris. Nakon saslušanja Haris Kobilić je pušten, dok je njegov otac zadržan u pritvoru.

Kao što smo već pisali, Haris Kobilić je prethodno izašao sa drugovima Alenom i Denisom, kada ih je presreo Čanak. Harisova nana Zlatka Kobilić ispričala nam je da je Čanak izvadio pištolj i otjerao ih uz nekakav zid na Dolac-Malti. Potom je Harisu prislonio pištolj na sljepoočnicu, psovao mu oca i prijetio da će ubiti njega, oca i svu njihovu familiju. Po dolasku kući Haris je to ispričao majci, a kada je Senad Kobilić čuo šta se desilo, pošao da nađe Čanka.

Anselm Čanak, koji je došao u našu redakciju, potvrđuje da je imao verbalni sukob sa Harisom i ističe da su ga sutra navečer Senad i Haris našli u kafiću Amigo.

Razgovarali smo i nakon toga oni su otišli. Pola sata kasnije, u kafić je upalo nekoliko mladića sa pištoljima. Konobarica i ostali, koji su bili tu, su se razbježali, a mene su ti mladići pretukli. Kasnije, kada me policija pitala s kim sam bio to veče, spomenuo sam Kobiliće, te su oni uhapsili Senada i Harisa. To što pravosuđu i policiji smeta Senad Kobilić, druga je stvar, no on nema veze sa napadom na mene. Tražio sam tužioca Branka Šljivara da mu ovo ispričam, ali on je rekao da sam dosadan i uputio me u FMUP da dam izjavu. Kad sam 23. oktobra došao tamo i ispričao sve ovo jednom inspektoru, on mi je odgovorio da ga ta moja izjava ne interesuje“, kaže Čanak, dodajući da nevin čovjek leži u pritvoru, dok su pravi počinioci na slobodi.

Čanak je, navodno, batine dobio od grupe mladića iz Istočnog Sarajeva koji se bave krađom vozila i ucjenama, a koju vodi izvjesni Dejan O. Naime, Čanku je 17. oktobra ukraden golf A3, te poručeno da vozilo nazad može dobiti za 2.000 KM. On je pristao, no, umjesto maraka, u kovertu je stavio nevažeće slovenačke tolare. Kovertu je ostavio na Marindvoru, ispod flaše koka-kole i preuzeo vozilo. On tvrdi da su ga pretukli upravo prevareni kradljivci vozila.

Ogorčen sam na ponašanje tužilaštva i policije. I sam sam u sukobu sa zakonu već 20 godina i znam da kada ja, kao oštećeni i jedini svjedok tog događaja, kažem da me Kobilić nije napao, to bi trebalo da znači da tužilaštvo odmah obustavlja istragu, i pušta čovjeka iz pritvora. Međutim, oni ga tamo drže zbog nekih svojih razloga“, smatra Čanak.

Oslobođenje/Informer.ba