Svijet Udarno Vijesti

U Pyongyangu drugi dan žalosti za Kima Jong-ila

U Pyongyangu je danas, poslije jučerašnje sahrane, drugi dan nacionalne žalosti za pokojnim liderom Kimom Jongim-ilom, a državna televizija prikazala je veliki broj ljudi i vojnika na memorijalnoj službi u centru glavnog grada.

Kim Yong-nam, formalno drugi po rangu u rukovodstvu zemlje, održao je govor u prisustvu nasljednika na čelu države Kima Jonga-una, prenio je BBC.

“Veliko srce druga Kima Jonga-ila prestalo je da kuca. Tako neočekivan i prerani odlazak je najveći i nezamisliv gubitak za našu partiju i revoluciju“, rekao je Kim Yang-nam.

On je dodao da će Sjeverna Koreja “pod rukovodstvom druga Kima Jong-una transformisati tugu u snagu i hrabrost 1.000 puta veće” nego do sada.

Održane su tri minute šutanja, a nakon toga su se vozovi i brodovi širom zemlje oglasili sirenama. Kim Jong Il umro je od srčanog udara 17. decembra, u 69. godini. On je vladao zemljom od smrti svog oca Kima Il sunga 1994. godine.

Državni mediji opisuju danas Kima Jonga-una kao “vrhovnog vođu partije, države i vojske”, koji je naslijedio karakter i ideologiju svog oca.

On je danas stajao na balkonu iznad portreta svog oca, a sa strana su bili vojni komandanti i visoki zvaničnici vladajuće Radničke partije.

Pred njima su stotine hiljada, a možda i milion ljudi, ispunili centralni gradski trg. Vojnici i civili bili su raspoređeni u tišini u pravim redovima. Novi vođa nije se obratio okupljenima.

Kim Jong-un će biti treći član iste porodice na čelu Sjeverne Koreje, na ulasku zemlje u 2012. godinu, koja je ranije najavljena kao godina transformacije u “snažnu i prosperitetnu” državu.

Mogućnost da je na čelo ove nepredvidljive države sa nuklearnim oružjem došao nepoznat lider u kasnim dvadesetim godinama uznemirava mnoge.

“Da, pratimo situaciju i analiziraćemo koliko su moguće promjene u našoj politici”, izjavio je jedan južnokorejski zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Sjeverna Koreja ima podršku susjedne Kine i oružane snage od 1,2 miliona vojnika, ali je ekonomska situacija u zemlji loša. Prosječan životni vijek građana Sjeverne Koreje kraći je za tri i po godine u odnosu na vrijeme kada je vladao osnivač države Kim Il Sung, djed novog vođe, koji je umro 1994. godine, navodi se u podacima UN.

Svjetska organizacija u svom programu za Sjevernu Koreju od 2011. do 2015. godine kaže da je najveći izazov za ovu zemlju “obnavljanje ekonomije na nivo iz vremena prije 1990. godine”, kao i rješavanje problema nestašice hrane koja pogađa trećinu stanovništva.

 

Srna/Informer.ba