BiH Udarno Vijesti

U RS-u sve više muškarci žrtve nasilja u porodici

Najčešće žrtve nasilja u porodici u Republici Srpskoj su žene i djeca, ali u posljednje vrijeme evidentirano je povećanje nasilja nad muškarcima, što je posebno izraženo u slučajevima razvoda brakova, rekao je danas u Trebinju pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Ljubo Lepir.

Lepir je istakao da se kao nasilje može okarakterisati i situacije kada majke, koje nakon razvoda braka dobiju starateljstvo nad djecom, to zloupotrebljavaju i ne dozvoljavaju očevima da viđaju djecu, iako tu najviše ispaštaju djeca.

Na edukativnom treningu u Trebinju o nasilju u porodici Lepir je rekao da je senzibilnost kako građana, tako i institucija sistema povećana, pa je samim tim i broj slučajeva nasilja u porodici veći, jer se žrtve sve više ohrabruju da prijave slučaj.

Lepir kaže da je jedan od ciljeva programa “Stop nasilju u porodici” da se uspostavi bolja koordinacija sektora zdravstva i socijalne zaštite u borbi protiv porodičnog nasilja, što je od velikog značaja u vremenu kada nasilje u porodičnoj zajednici postaje sve vidljivija pojava u društvu.

Za provođenje mjera borbe protiv porodičnog nasilja i podrške žrtvama biće obučeno tridesetak zdravstvenih i socijalnih radnika sa područja trebinjske regije, koji će stečena znanja i iskustva prenositi dalje na zaposlene u ustanovama oba sektora.

Petodnevni kurs za buduće trenere u programu “Stop nasilju u porodici”, koji u okviru Strategije borbe protiv porodičnog nasilja u Srpskoj do 2013. godine provodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, održava se u Opštoj bolnici u Trebinju.

 

Srna/Informer.ba