Crna hronika Vijesti

U RS-u za mjesec dana 19 samoubistava

U Republici Srpskoj u januaru je zabilježeno 19 samoubistava, što je za jedan posto manje nego u istom periodu prošle godine.

Portparol direktora Policije Republike Srpske Goga Davidović rekla je da su sva samoubistva izvršili muškarci i to u osam slučajeva iz vatrenog oružja, u šest vješanjem, u dva aktiviranjem ručne bombe, jedno utapanjem i dva na ostale načine.

Čak 13 samobistava izvršile su osobe starije od 50 godina, četiri su imale od 30 do 50 godina, jedna je bila mlađa od 18 godina, a jedna je imala od 18 do 30 godina.

Dvanaest samoubistava izvršeno je na području Centra javne bezbjednosti Banja Luka, po tri na području CJB Doboj i CJB Istočno Sarajevo i jedno na području trebinjskog Centra.

“Motive i razloge suicida često nije moguće precizno i pouzdano utvrditi”, rekla je Davidović i naglasila da, na osnovu pokazatelja do kojih policija dolazi obradom takvih slučajeva i praćenjem ove pojave, osnovni motivi su teška bolest, psihičko stanje, strah od samoće, siromaštvo, neplaćeni dugovi, neuzvraćena ljubav, alkoholizam i drugo.

Za maloljetna lica koja se odluče na ovaj korak motivi se svode na sukob sa roditeljima, nesređene odnose u porodici, neuspjeh u školi i drugo.

“Ovim slučajevima, osim policije, treba da se bave i sociolozi, psiholozi, pedagozi u školama, medicinski radnici i drugi”, napomenula je Davidović.

 

Srna/Informer.ba