BiH Izdvojeno Vijesti

U Sarajevu 13. septembra konferencija o cyber kriminalu

Pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, u Sarajevu će 13. septembra biti održana međunarodna konferencija o temi “Sigurnost Balkana, tehnologija i obrazovanje – izazovi u svijetu kibernetičke infrastrukture”, koju organizira Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji s Američkim univerzitetom u BiH.

Na konferenciji će učestvovati premijer i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Ivan Brajović, ministrica unutrašnjih poslova Republike Makedonije Gordana Jankuloska, ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Idris Naim Šahin i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović.

Predavači na konferenciji će biti profesori s američkih univerziteta West Virginia, Northeastern, Maryland, Američkog univerziteta u BiH, predstavnici FBI-a, Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravde SAD-a (ICITAP), Međunarodne akademije za borbu protiv droge i organiziranog kriminala Turske (TADOC), George Marshall Centra, NATO-a, Vijeća Evrope, Ministarstva unutrašnjih poslova Albanije i Agencije za nacionalnu sigurnost Crne Gore.

Cyber kriminal, koji bilježi stalni porast u svijetu, predstavljaju brojni napadi na web stranice, prevare putem interneta i krađa podataka s kreditnih kartica, nezakoniti upadi u kompjuterske sisteme kompanija i institucija ili dječija pornografija.

Na konferenciji se očekuje usvajanje ministarske izjave kojom se potiče saradnja, korištenje naprednih tehnologija i edukacija kao ključ u iznalaženju rješenja u zajedničkoj borbi za sigurniji region.

Konferencija će biti održana u sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Američkog univerziteta u BiH i Ministarstva sigurnosti BiH.

 

Fena/Informer.ba