BiH Izdvojeno Vijesti

U Sarajevu uručeno 30 predugovora za izgradnju stanova pripadnicima boračke populacija

Vlada Kantona Sarajevo (KS) putem resornog ministarstva za boračka pitanja nastavlja aktivnosti na stambenom zbrinjavanju pripadnika boračke populacije.

Tim povodom, danas je u Sarajevu upriličeno uručivanje 30 predugovora o rješavanju stambenog pitanja za 12 roditelja i 14 supruga šehida i poginulih boraca, kao i za četiri ratna vojna invalida.

Stanovi se nalaze u vogošćanskom naselju Rosulje i, kako je najavljeno, njihova izgradanja će biti okončana sredinom naredne godine, a za tu svrhu je osigurano 2.208.000 KM.

Ministar za boračka pitanja KS-a Vahid Karavelić iskazao je zadovoljstvo što prisustvuje podjeli predugovora za pripadnike najzaslužnije populacije, podsjećajući da se radi o stanovima koji su dodijeljeni u skladu s kantonalnim Zakonom o dopunskim pravima boraca BiH.

Čestitke tim povodom uputio je i premijer KS-a Fikret Musić, potcrtavajući riješenost kantonalne vlade da izvrši data obećanja te da je u tu svrhu izvršeno reprogramiranje odgovarajućih sredstava.

Uime šehidskih i porodica poginulih boraca zahvalnost u povodu najnovije faze rješavanja stambenih pitanja iskazala je Rabija Smajić koja je u minulom ratu ostala bez sina i supruga.

Uručivanju 30 predugovora prethodilo je njihovo potpisivanje od ministra Karavelića i Fuada Damadžića, direktora Fonda KS-a za izgradnju stanova za porodice šehida i poginulih boraca, RVI i demobilizirane borce.

Dosad su Vlada KS-a i resorno ministarstvo s pripadnicima boračke populacije dodijelili  699 stanova čija je ukupna vrijednost 48,5 miliona KM, a kako je planirano, zaključno s ovom budžetskom godinom broj dodijeljenih stanova će se popeti na 748, a što odgovara vrijednosti od 52,2 miliona KM.

Kako je rečeno, za preostali broj aplikacija za stanove koje su resornom ministarstvu uputili pripadnici boračke populacije treba osigurati još 33,5 miliona KM.

Fena/Informer.ba