BiH Foto Udarno Vijesti

U Sarajevu zvanično otvorena manifestacija „Otvoreni dani sigurnosti“

NATO štab u Sarajevu u saradnji s pripadnicima Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Oružanih snaga BiH, SIPA-e, Granične policije, FMUP-a, MUP-a KS, te Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo organizira 31. maja 2011. i 01. juna 2011. godine na Trgu djece Sarajeva (ispred BBI centra) i Cinema City-u manifestaciju “Otvoreni dani sigurnosti”.

Cilj manifestacije je demonstrirati sposobnosti snaga sigurnosti BiH kao i međunarodnih agencija koje ih podržavaju.

“Otvorene dane sigurnosti” danas su otvorili  general David Enyeart, komadant NATO štaba Sarajevo, Uma Sinanović, Šef ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH i general major Ante Jeleč, komandant Operativne komande Oružanih snaga BiH.

General David Enyeart, komadant NATO štaba Sarajevo ovom prilikom izjavio je: „Svrha dvodnevne manifestacije „Otvorenih dana sigurnosti“ je da se građanima direktno predstave sigurnosne agencije poput SIPA-e, Profesionalne vatrogasne brigade KS, koje su na raspolaganju svim građanima ove zemlje. Predstavljanje tehnika i vještina koje Oružane snage BiH svakodnevno koriste je prilika da građani nauče nešto novo. NATO je sretan što može pružiti podršku ovom događaju jer sigurnost je ključ razvoja i napretka svakog društva“.

Uma Sinanović, Šef ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH dodala je: „Zahvaljujem osoblju NATO štaba Sarajevo koji tokom proteklih godina pomaže razvoju svih sigurnosnih agencija BiH i pozivam naše građane da tokom ove manifestacije iskoriste sve naše kapacitete kako bi se upoznali sa radom sigurnosnih agencija“.

„U ime Oružanih snaga BiH učesnicima i organizatoru želim da manifestacija bude uspješna. Ono što ćemo građanima pokazati tokom naredna dva dana su sposobnosti snaga sigurnosti BiH. Počasna postrojba je pokazala svoje sposobnosti na samom početku manifestacije, tu su i Vojna policija kao i demineri. Tokom godina imamo svesrdnu pomoć NATO-a i na tome im zahvaljujem. Želim da u budućnosti svoje sposobnosti dignemo na višu razinu i osiguramo sigurniju budućnost građanima“. – istakao je u svom obraćanju general major Ante Jelač, komandant Operativne komande Oružanim snagama BiH.

Nakon zvaničnih obraćanja govornika, manifestacija je započela zajedničkom akcijom Jedinice za podršku MUP-a KS, Vojne policije Oružanih snaga BiH, Granične policije BiH i Profesionalne brigade KS. Zapaženo je demonstrirana i pokazna vježba spuštanja niz toranj BBI centra, kao i kurs samoodbrane koji su izveli pripadnicu SIPA-e.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo demonstrirali su gašenje požara sa vatrogasnim aparatima, dok su se iz Granične policije BiH pohvalili vještinama psa, koji je demonstrirao pronalazak skrivenog eksploziva.

Duž Trga djeca Sarajeva danas će do 16 sati biti postavljeni pultovi na kojim će građani moći pogledati prezentiranu opremu i oružje vojnih i policijskih snaga u BiH, ali i dobiti dodatne informacije o radu ovih službi.

Sutra, 01. juna 2011. u Cinema City-u (sala 3) u sklopu manifestacije „Otvoreni dani sigurnosti“ sa početkom u 11 sati biti će organizovan okrugli stol na temu „BiH na putu ka euroatlanskim integracijama“ na kojem će učestvovati komadant NATO štaba u Sarajevu, general David Enyeart i studenti Univerziteta u Sarajevu.

Istog dana biti će prezentirani video materijali NATO-a, Granične policije, Oružanih snaga BiH i SIPA-a, a učenicima srednjih škola KS u 13 sati istog dana prof. Safet Kapo, FMUP i prof.dr. Osman Lindov, FMUP održat će prezentacije u vezi sigurnosti mladih u saobraćaju. Ulaz je slobodan za sve građane, stoji u saopštenju.

 

Informer.ba