Svijet Vijesti

U Saudijskoj Arabiji protesti žena zbog zabrane vožnje

Veliki broj žena danas je u Saudijskoj Arabiji vozilo je danas automobile u znak podrške pozivu za ukidanje tradicionalne zabrane da nježniji pol bude za upravljačem vozila.

Brojne žene su putem društvenih internet stranica najavile da će odgovoriti na poziv da se usprotive zabrani i to je najveća masovna akcija od novembra 1990. godine kada su prilikom protesta žene hapšene i suočene sa teškim kaznama.

Umjesto da pokrenu demonstracije, što je strogo zabranjeno u Saudijskoj Arabiji, žene sa vozačkim dozvolama dobijenim u inostranstvu stupile su u protest za upravljačem vozila.

“Upravo smo se vratili iz supemarketa. Moja supruga, donijela je odluku da počne dan vožnjom do prodavnice i nazad”, naspisao je novinar Taufik Alsaif na internet stranici “Twitter”.

Aktivista za prava žena Vadžiha al Huvajder rekla je da ne očekuje veliki odgovor na poziv zbog postupaka vlasti prema ženama u proteklih nekoliko sedmica.

Manal al Šarif provela je tokom proteklog mjeseca dvije sedmice iza rešetaka nakon što je vozila automobil i to je objavila na internetu.

Još šest žena nakratko je uhapšeno nakon što su ih službenici uhvatili kako uče da voze automobil na praznom placu u sjevernom dijelu Rijada.

Žene u Saudijskoj Arabiji suočene su sa nizom zabrana, koje se kreću od toga da moraju da bude pokrivene od glave do pete, da im je potrebna dozvola muškarca za putovanje i ograničena zaposlenja zbog strogih segregacionih pravila.

 

Srna/Informer.ba