Svijet Udarno Vijesti

U Somaliji ubijeni belgijski i indonezijski “liječnici bez granica”

Dvojica pripadnika međunarodne organizacije Liječnici bez granica ubijena su u glavnome gradu Somalije Mogadišu.

Radi se o 53-godišnjem belgijskom liječniku Philippeu Havetu, te 44-godišnjem indonezijskom liječniku Andriasu Karelu Keiluhuu. Zbog ubojstava je uhićen somalijski državljanin koji je nedavno otpušten s radnog mjesta u istoj organizaciji.

Liječnici bez granica priopćili su da su šokirani i ožalošćeni zbog pucnjave u zemlji u kojoj vlada jedna od najtežih humanitarnih kriza na svijetu.

Prošloga su tjedna u toj zemlji ubijena tri somalijska humanitarca koji su dijelili hranu žrtvama gladi. Dvojica su radila za UN-ov Svjetski program za hranu, dok je treći radio za jednu partnersku organizaciju. Za njihovo se ubojstvo sumnjiči islamistička skupina al-Šabab koja je većini međunarodnih organizacija zabranila pristup u područja na jugu i u središtu zemlje koja su pod njezinom kontrolom, u kojoj su glad i posljedice suše najteže.

Nakon dva desetljeća ratovanja i najgore suše u posljednjih 60 godina, Somaliju muče teško siromaštvo, plemenski nemiri i nasilan mentalitet nastao prožimanjem plemenskih vjerovanja i praksi s radikalnim islamom.

 

 

Indeks.hr/Informer.ba