BiH Izdvojeno Region Vijesti

U Srbiji ne planiraju dodatno zaprašivanje komaraca

Uprave Beograda, Novog Sada i Šapca ne planiraju dodatne akcije suzbijanja komaraca da bi umanjile rizik od virusa Zapadnog Nila, iako se ovi gradovi nalaze na Dunavu i Savi, odnosno zoni u kojoj se pojavila groznica, piše beogradska “Politika”.

U beogradskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine ističu da je brojnost komaraca već niska, kakva je bila i tokom cijele sezone zbog suše i velikih vrućina, kao i da su radovno zaprašivani.

Iz Sekretarijata najavljuju da će krajem nedjelje tretirati opštinu Surčin gdje je “nešto veće žarište komaraca”, ali napominju da to nema nikakve veze sa opasnošću od virusa.

“Politika” podsjeća da je prije dvije nedelje brojnost komaraca u Beogradu bila toliko zanemarljiva da su u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju vjerovali da do kraja ljeta neće biti potrebni nikakvi dalji tretmani iz vazduha.

Prema navodima lista, samo nekoliko dana kasnije, iako se vrijeme nije promijenilo, Sekretarijat je sproveo zaprašivanje iz vazduha baš u vrijeme kada su medicinske ustanove znale da se u Srbiji pojavila groznica Zapadnog Nila.

U Novom Sadu ocjenjuju da su većinu posla obavili proljetos, čime je spriječena veća brojnost, dok u Šapcu ističu da je preostalo da se izvede još jedna planirana akcija suzbijanja komaraca.

Beogradski dnevnik navodi da su stručnjaci sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta pronašli jaja tigrastog komarca, koji je prenosnik virusa Zapadnog Nila, u leglima na granici sa Hrvatskom u blizini prelaza Batrovci, kao i jednog odraslog komarca.

Nezavisne/Informer.ba