Region Vijesti

U Srbiji od smrzavanja umrlo 12 osoba

U Srbiji je do sada od smrzavanja umrlo 12 osoba, a danas je očekuju konkretne mjere na razbijanju ledenog čepa na rijeci Ibar, kod Kraljeva.

Jedna od nastradalih osoba je pronađena na području Sombora, dok je druga nastradala osoba pronađeno na teritoriji Jagodine, a uglavnom se radi o siromašnih osobama, koje nisu imale grijanje.

Kako prenose beogradski mediji, očekuje se da se danas preduzmu konkretne mjere na razbijanju ledenog čepa na rijeci Ibar, kod Kraljeva, ali ako temperatura vazduha bude naglo porasla, sigurno će postojati i realna opasnost od poplava.

Direktor “Srbijavoda” Nikola Marjanović je rekao za RTS da situacija na rijekama u Srbiji još nije kritična i da su vodostaji niski, ali da je trenutno najteže na Ibru kod Kraljeva.

On je naveo da su, osim Ibra, ugrožene Velika Morava i Nišava, kao i da, ukoliko se ostvare prognoze o veoma hladnom vremenu i narednih dana, neće biti manjeg vodotoka u Srbiji koji neće biti zaleđen.

Direktor Hidrocentrale “Đerdap jedan” Ljubiša Jokić rekao je da nema problema u proizvodnji i da je formiran zajednički srbijansko-rumunski štab za odbranu, osmatranje i praćenje leda oko “Đerdapa jedan” i “Đerdapa dva”.

On je naveo da srbijanska i rumunska strana imaju na raspolaganju dva ledolomca “Greben” i “Golijat”.

Jokić je naveo da je led uzvodno debljine od 10 do 15 centimetara i da se proteže do iznad Donjeg Milanovca, te ocijenio da su najkritičnija ona mjesta gdje se Dunav sužava i gdje postoji ospasnost od stvaranja čepova, što je posao za ledolomace.

Direktor “Srbijavoda” Nikola Marjanović je rekao da je na Savi slična situacija, ali da je na Dunavu, ipak, nešto kritičnije, posebno kod Golubca.

“Proglasili smo vanrednu odbranu od poplava i mislim da bi bilo dobro da se proglasi vanredna situacija i razmotre mere koje su neophodne da bi se taj potez držao pod kontrolom”
, rekao je on i dodao da je posljednji put ovako ozbiljnog leda bilo 1983-84. godine.

 

Srna/Informer.ba