Svijet Udarno Vijesti

U Švicarskoj zaplijenjeno 6 biliona $ lažnih obveznica

Italijansko pravosuđe je saopštilo da su u Švajcarskoj zaplijenjene lažne državne obveznice SAD nominalne vrijednosti šest hiljada milijardi dolara.

To čini više od trećine američkog nacionalnog duga.

Prema saopštenju tužilaštva u gradu Potenci na jugu Italije, deponice su bile u sefovima čiji je sadržaj 2007. godine preseljen iz Hong Konga u Cirih. Tokom istrage o tome u Italiji je uhapšeno osam osoba. Istražitelji su naveli da su članovi bande razmjenjivali u bankama obveznice za novac.

“Operacija koji su inicirali tužioci iz Potence je najveća te vrste do sada”, rekao je tužilac Đovani Kolanelo, i dodao da je sve počelo od istrage jednog mafijaškog klana na jugu Italije.

Istragom je otkrivena međunarodna banda uključena u štampanje lažnih obveznica. Banda je sve do janaura nastojala da ih unovči.

Tužioci navode da su članovi te kriminalne mreže pokušali da iskoriste obveznice na tržištima u usponu ili da ih daju bankama u zamjenu za novac.

Obveznice su datirane iz 1934. godine a u jednom sefu takođe je pronađen falsfikovan Versajski ugovor pa tužioci sumnjaju da je krivotvoreni dokument trebalo da potkrijepi priču o trgovanjima obveznicama između država poslije Prvog svjetskog rata.

Operacija je “najveća kad je riječ o ovakvoj vrsti istrage“, rekao je novinarima šef tužilačke kancelarije u italijanskog gradu Potenci Đovani Kolanđelo, koji vodi istragu.

“Sve je zapravo počelo istragom o mafijaškim klanovima na području regiona Bazilikata, na jugu Italija. Istraga je omogućila detektivima da otkriju međunarodnu mrežu (kriminalaca) u više zemalja”, rekao je Kolanđelo i dodao da vjeruje da ima još skrivenih lažnih obveznica, prenosi Beta.

 

Informer.ba