Region Udarno Vijesti

U Varaždinu pacijent umro od kravljeg ludila!

Portal eVarazdin javio je da je u varaždinskoj bolnici jedan pacijent preminuo od Krojcfeld-Jakobove bolesti, poznatije kao kravlje ludilo.

Bolesnik je umro polovinom juna, a iz bolnice saopštavaju da mjesta za paniku nema jer uzrok bolesti ne mora da bude zaraza.

Zamjenik direktora varaždinske Općte bolnice Denis Grgurević rekao je za eVarazdin da je prije nekoliko dana u bolnicu stigao nalaz analize tkiva iz jedne bečke laboratorije kojim je potvrđeno da je pacijent, koji je umro polovinom juna, bolovao od Krojcfeld-Jakobove bolesti.

Bolest je otkrivena slučajno. Pacijent je liječen u našoj bolnici zbog nečeg drugog i tokom pregleda slučajno je otkrivena mogućnost da boluje od te bolesti što je sada i potvrđeno“, rekao je Grgurević.

Bolnica je odmah obavestila ministarstvo zdravlja i ostale nadležne institucije i utvrđeno je da nema mesta za paniku, prenosi t portal.

Pacijent je bio u karantinu, tako da nije moglo da dođe do širenja zaraze, uvjeravaju nadležni u varaždinskoj bolnici.

Krojcfeld-Jakobova bolest je rijetka, degenarativna bolest mozga.

Ukoliko se javi kod goveda zove se bovina spongiformna encefalopatija ili bolest kravljeg ludila.

Obje vrste bolesti mogu se prenijeti s jedne vrste na drugu, međutim, bolest kod čovjeka se pojavljuje tek ukoliko osoba ima odgovarajući gen za aktiviranje.

Karakteristike ove bolesti su višegodišnja inkubacija, spor i dug klinički tok i smrtni ishod.

 

Informer.ba