Ekonomija Udarno Vijesti

U Željeznicama RS oko 1.000 radnika tehnološki višak

Oko 1.000 radnika rukovodstvo Željeznica Republike Srpske namjerava da proglasi tehnološkim viškom, a sve kroz najavljenu reaorganizaciju te kompanije.

„Jedna od mjera za konsolidaciju Željeznica RS-a jeste reorganizacija preduzeća, što podrazumijeva i utvrđivanje tehnološkog viška radnika, koji se procjenjuje na oko 1.000“, ponovio je danas u Doboju generalni direktor tog javnog preduzeća Dragan Savanović.

Otpuštanja su, kaže, neminovnost, jer broj od oko 3.600 radnika mora do sredine 2012.godine biti sveden na 2.500.

„Nemoguće je s tako malo rada, a s velikim brojem zaposlenih finansirati plaće za koje je mjesečno potrebno više od četiri miliona maraka“, rekao je Savanović na pres-konferenciji navodeći da će napraviti plan zbrinjavanja jednog broja radnika, dok će se problem viška zaposlenih rješavati, između ostalog, i kroz formiranje novih preduzeća u okviru Željeznica.

Upravo se toga najviše i pribojavaju u sindikatima.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovoža u ŽRS-u Simo Cvjetković ukazuje da se scenario ponavlja i da ih i dalje niko ništa ne pita o otpuštanju radnika.

Cvjetković kaže da im je ostalo da čekaju da Skupština akcionara sutra vrati upravi plan reorganizacije i da se sa sindikatima razgovara kako bi našlo rješenje za veliki broj zaposlenih.

„Ako treba smanjiti broj zaposlenih, onda treba vidjeti kako obezbijediti otpremine za radnike koji će eventualno ostati bez posla“, kaže Cvjetković.

Dan uoči sjednice Skupštine akcionara Dragan Savanović je pokušao da sumira i dugovanja preduzeća, te naveo da su za kapitalne investicije Željeznice zadužene oko 200 miliona maraka.

Godišnje se otplaćuje oko 25 miliona kredita, koliki je i grant Vlade RS.

„I nedovoljan je“, kaže Savanović, jer se i zbog malih budžetskih izdvajanja gomila minus u tom javnom preduzeću.

 

Fena/Informer.ba