Region Udarno Vijesti

Udovica Slobodana Miloševića traži veću penziju

Udovica nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije i haškog optuženika Slobodana Miloševića, Mirjana Marković, ponovo će tražiti od države njegovu predsjedničku penziju, pišu srbijanske ”Novosti”.

Uprkos tome što je njen zahtjev već jednom dobio ”crveno svjetlo”, Markovićeva, kako potvrđuje izvor, neće odustati.

”Obrazloženje koje smo dobili kada je zahtjev odbijen, bilo je u suprotnosti sa tadašnjim zakonom” – kaže sagovornik blizak Miloševićevoj udovici.

”Država je, naime, navela, da zbog procesa koji se vodi protiv njega u Hagu, ne može da dobije penziju. Tako ga je unaprijed i prije suda proglasila krivim, uprkos tome što je on bio samo optužen, a ne i osuđen. A, pošto je preminuo prije presude, to znači da je umro nevin’‘.

Ako bi Markovićeva dobila predsjedničku penziju svog pokojnog supruga, ona bi iznosila oko 114.400 dinara. Naime, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, plata šefa države je 143.000 dinara. A, prema Zakonu o predsjedniku Republike Srbije, primanja penzionisanog predsjednika iznose 80 odsto od plate aktuelnog. To znači da bi na rusku adresu Markovićeve svakog mjeseca stizalo skoro duplo više od sadašnjih 60.000 dinara koliko dobija.

Penzijski fond još nije odgovorio na žalbu advokata Mirjane Marković na rješenje kojim joj se dodeljuje invalidska penzija njenog pokojnog supruga.

Naime, Fond PIO je krajem 2004. godine, utvrdio da Markovićeva ima pravo na starosnu penziju koju je stekla kao bivši profesor sociologije na Beogradskom univerzitetu. Njena primanja kao penzionera iznosila su oko 58.000 dinara. Taj novac, međutim, nikada nije podigla, zato što je otišla u Rusiju, pošto je za njom bila raspisana Interpolova potjernica, pišu Novosti.

 

Informer.ba