BiH Udarno Vijesti

Udruženje BH novinari uputilo protest Radončiću zbog prijetnji novinarki

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest predsjedniku Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinu Radončiću zbog prijetnji novinarki BHT-a Svjetlani Vučetić, upućenih u nedjelju 19. februara tokom telefonskog ugovaranja intervjua. 

Predsjednik SBBBiH je novinarki Vučetić uvjetovao davanje intervjua prethodnim snimanjem izjava od drugih sagovornika, te zaprijetio kako će o njoj objaviti tekstove kompromitirajućeg sadržaja u svojim novinama Dnevnom avazu i Expressu, saopćio je Upravni odbor Udruženja BH novinari.

Radončićevo ponašanje predstavlja najgrublji atak na novinarske slobode i pravo novinara da sami kreiraju medijske sadržaje u skladu sa standardima novinarske profesije. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da lider jedne političke partije ucjenjue novinaku objavljivanjem navodih kompromitirajućih fotografija i tekstova o njoj u novini čiji je vlasnik, smatra Udruženje BH novinari.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od menadžmenta BHT da zaštiti novinarku Svjetlanu Vučetić, te da se najoštrije suprotstave grubim pokušajima vrijeđanja profesionalnog digniteta i ličnog dostojanstva njihove uposlenice od predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića.

 

Fena/Informer.ba