BiH Udarno Vijesti

Udruženje novinara RS podnijelo krivičnu prijavu protiv FTV-a

Udruženje novinara Republike Srpske (UNRS) podnijelo je danas Okružnom tužilaštvu u Banjaluci krivičnu prijavu protiv četiri urednika i dva novinara Federalne televizije (FTV) zbog širenja nacionalne, vjerske i rasne mržnje u programu ove medijske kuće.

Krivična prijava podnijeta je protiv urednika Informativnog programa FTV Damira Kaletovića, urednika Informativnog programa Azre Pašukan, urednika vijesti Željka Tice i urednika Intermedija FTV Bakira Hadžiomerovića, te novinara Sinana Šarića i Darjana Babića.

UNRS smatra da su navedeni počinili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti iz člana 390. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Republike Srpske.

UNRS navodi da su Šarić, Kaletović i Hadžiomerović 9. januara u magazinu “60 minuta”, gledaocima u najgledanijem terminu, na eksplicitan način, kroz izbor snimljenog materijala i sagovornika, te izborom iz konteksta njihovih izjava, istoriju srpskog naroda prikazali kao “genocidan kulturni model” koji se sprovodi posljednjih 150 godina, a Republiku Srpsku kao “jedini uspio politički projekat” takve srpske nacionalne politike.

Babić, Tica, Pašukan i Kaletović terete se da su 9. januara u informativnoj emisiji Dnevnik u prilozima o proslavi dvadesetogodišnjice Republike Srpske, na eksplicitan način gledaocima sugerisali zaključak kako je Srpska genocidna tvorevina, “u očiglednoj namjeri da izlože poruzi nacionalne i etičke simbole RS i na taj način kod građana podstaknu nacionalnu mržnju i netrpeljivost prema srpskom narodu u BiH…”.

U krivičnoj prijavi, koju je potpisao predsjednik Udruženja Dragan Jerinić, detaljno su citirani sporni dijelovi te emisije i izjave.

UNRS u krivičnoj prijavi predlaže da se protiv osumnjičenih otvori istraga u kojoj će se oni biti saslušani u vezi sa okolnostima pripremanja i emitovanja inkriminisanih priloga, da se u istrazi pribavi vještačenje kompletne emisije po vještaku-stručnjaku za etiku na okolnosti da li emisija po ideji, sadržaju, konceptu, vremenu emitovanja i društvenom kontekstu kod prosječnog gledaoca može izazvati nacionalnu i vjersku netrpeljivost, mržnju ili razdor.

UNRS predlaže i da se pribavi vještačenje stručnjaka za medijske komunikacije na okolnosti profesionalnog pristupa u konceptu emisije i kršenja pravila profesionalnog kodeksa za elektronske medije i javne servise, te da se sasluša više lica iz raznih društvenih oblasti, uključujući i političku sferu, na okolnosti percepcije emitovanog programa FTV.

 

Srna/Informer.ba