Ekonomija Udarno Vijesti

Udruženje poljoprivrednika: I nova vlast digla ruke od poljoprivrede

U uvjetima potpuno liberaliziranog uvoza hrane jedina šansa za opstanak i razvoj domaće poljoprivrede su veći novčani podsticaji. Nema drugog načina da poljoprivrednici povećaju svoju konkurentsku moć i opstanu na tržištu. Na žalost, nove vlasti u Federaciji su učinile fatalan kontrapotez – reducirale su budžetske stavke za ovu granu, saopćilo je danas Udruženje poljoprivrednika BiH.

Tako je federalni proračun za pomoć poljoprivredi u 2011. manji za oko 35 posto u odnosu na prošlogodišnji, odnosno za 15 do 20 miliona KM, u Kantonu Sarajevo novim zakonom smanjenje je četverostruko – sa dva na 0,5 posto. Slično je u Tuzlanskom i u drugim kantonima.

Jedino se izdvajanje za poljoprivredu u HNK zadržalo na ranijem nivou, odnosno na nuli.

”Tako je još jednom potvrđeno da je priča o strateškom opredjeljenju vlasti za poljoprivredu samo “šuplja priča”,  jer se ne poštuju ne samo tzv. razvojne strategije nego ni zakoni kojima se određuje obim izdvajanja za poljoprivredu. I nove vlasti širom Federacije, bile one “platformaške” ili ne, nastavljaju staru praksu po kojoj su budžeti za poljoprivredu samo iznosi koji ostaju nakon zadovoljenja svih drugih potreba”, kaže se u saopćenju.

Udruženje napominje da se ovo dešava u situaciji kad su svi važniji pokazatelji o “razvoju” poljoprivrede u mandatu bivše Vlade i njenog ministra Ljubića negativni te kad je u globalnim relacijama opskrba hranom , uz energetiku i zaštitu okoline, jedan od ključnih problema.

Poljoprivrednici podsjećaju na predizborno obećanje podpredsjednika Federalne vlade i ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića – Lijanovića da će za poljoprivredu osigurati milijardu KM ako mu stranka dođe na vlast.

”Sada tome ministru ništa ne preostaje nego da krši novi zakon o novčanim podsticajima (donesen prošle jeseni) i kroji podsticaje ne obzirući se na taj zakon, kao što su to radili i njegovi prethodnici, te da obećava boljitak nakon najavljenog rebalansa budžeta”, kaže se u saopćenju.

Primjera radi, tvrde u Udruženju, iz Programa raspodjele budžetskih sredstava za poljoprivredu koji ministar predlaže Federalnoj vladi za ovu godinu, izbačena su sredstva za investicije u popljoprivrdi i ruralni razvoj. Jedino ove investicije mogu promijeniti tehničko-tehnološko stanje u poljoprivredi, povećati njenu konkurentsku moć i produktivnost.

”Ovim je učinjen veliki korak nazad i kad je riječ o tzv. harmonizaciji politika u poljoprivredi sa agrarnom politikom EU. A ta harmonizacija je obaveza iz predpristupnih sporazuma naše zemlje sa EU”, navodi se u saopćenju.

Udruženje smatra da budžetske restrikcije za poljoprivredu nisu rezultat ekonomske krize nego svjesnog zapostavljanja ove grane i nerazumijevanja njenih potreba od strane političkih partija na vlasti u Federacij i njenim kantonima kao i nepoštivanja vlastitih predizbornih obećanja. A takva praksa bit će moguća sve dok se nevladin sektor u poljoprivredi ne organizira i ne distancira od vlasti koja za sitne pare kupuje njegove “lidere”.

U tom kontekstu Udruženje ukazuje i na odnos tzv. javnih medijskih servisa (javne televizije) u tretiranju poljoprivrede. Primjera radi, FTV je konstantno promovirala “uspjeh” resornog ministarstva i ministra onemogućujući plasiranje negativnih informacija i problematiziranje njegovog rada, kako su to tražila pojedina udruženja.

 

Fena/Informer.ba