BiH Ekonomija Udarno Vijesti

Ugrožena stabilnost konvertibilne marke

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija dogovorili su se ove sedmice u Sarajevu o izmjeni velikog broja zakonskih propisa, između ostalog, i nekoliko propisa iz oblasti privrede.

Dogovor uključuje izmjenu člana 36. Zakona o Centralnoj banci BiH, gdje se predviđa da 10 posto sredstava obavezne rezerve banaka, koja se deponuju kod Centralne banke BiH, može biti upotrijebljeno za otkup obveznica državnih organa.

Izvršni direktor Udruženja banaka BiH Mijo Mišić mišljenja je da dogovor, ipak, nije bezazlen, jer on podrazumijeva redefiniranje Valutnog odbora (Currency board) na kojem počiva monetarni sistem BiH. Valutni odbor je, skoro svi se oko toga slažu, jedini razlog što BiH ima sigurnu i stabilnu valutu vezanu za euro.

Ovo je vrlo kompleksno monetarno pitanje, sa mogućim značajnim utjecajima na monetarne agregate i druge instrumente monetarne politike kao i na samo bankarstvo, pa time i realnu ekonomiju. Ovo pitanje zahtijeva stručnu analizu i dijalog kompletne stručne javnosti. Struka je ta koja mora dobro izanalizirati posljedice i prednosti”, rekao nam je Mišić.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić za Oslobođenje kaže da nije još zvanično dobio dogovor dvojice lidera, ali jeste dio koji se odnosi na Centralnu banku BiH. Prema njegovim riječima, efekti koji bi se postigli eventualnim izmjenama su minorni da bi se povjerenje u Valutni odbor dovelo u pitanje.

Ne mora da znači da će se narušiti Valutni odbor, ali izgubićemo povjerenje jer ovo znači da svaki put kad se stranke dogovore, mogu ga promijeniti“, veli Kozarić.

I bankari s kojima smo jučer razgovarali mišljenja su da bi bilo kakvo redefinisanje Valutnog odbora značilo otvaranje Pandorine kutije i niko ne zna na što bi to moglo izaći.

Oslobođenje/Informer.ba